Op de jaarlijkse Nacht van de cultuur was het een komen en gaan van talenten, kunstenaars en kindervermaak. Bij aankomst op het Speelhuisplein viel de rode bus van het kindertheater direct op. De artistieke verhalenverteller en poppenspeler met zijn opvallende kabouterbaard nodigde de ouders en kinderen naar binnen met zijn vriendelijk verschijning.

Iets verderop verzorgden de dansers van dans studio Kunstkwartier een fascinerende dansvoorstelling voor het massaal toegestroomde publiek. Vlakbij de ingang werd er door kinderen en volwassenen een deel van een schilderij gemaakt dat aan het eind van de avond tot een groot schilderij gevormd zou worden. Eenmaal binnen stonden er rijen tafels waar iedereen zijn creativiteit tot uiting kon brengen: schilderen, computer spelen, werkjes maken met groenten, en er stond een grote foto van de ingang van het kasteel waar iedereen een mooie trouwfoto kon maken. Of het de echte man of vrouw was maakte niet uit. Het ging om de foto. Ik zag zelfs oud-wethouder Stienen met een hoge hoed op, met aan zijn arm Susan Verheij en er werd een mooie foto van het stel gemaakt.

Tegenover de trouwlocatie stond de bekende Milko van circus Renz met zijn beroemde vlooiencircus. De voorstellingen waren steeds vol geboekt. Milko zelf stond met een grijns iedereen te verwelkomen in zijn theater.

En in de theaterzaal was bijna elke stoel bezet: daar vond de uitreiking van de Jacques Vriens Cultuurprijs plaats. De zes jonge talenten stonden bloednerveus te wachten op de uitslag die Jacques Vriens en wethouder Antoinette Maas bekend gingen maken en zouden uitreiken. Uiteindelijk werd de 16-jarige Lava Hijzelaar uitgeroepen tot winnares met haar zelfgemaakte animatiefilm over een prins. Zij kreeg de juryprijs.

Als winnaressen van de publieksprijs werden  Jackie van der Pol(14 jaar) en Pam van Diepen(13 jaar) naar voren geroepen van Hoomrun dance studio. Zij eindigden enkele weken geleden ook al op de tweede  plaats bij de Europese kampioenschappen in Glasgow.

Ook in de foyer was het druk en gezellig. De stadskunstenaar Thomas Pieters liet iedereen kennismaken met het beeld van Helmond Mondiaal. In de Pleinzaal kon men genieten van optredens van de bands Zoutmus en Axley. Dol gekke optredens waar je eerlijk gezegd wel van moest houden. Als afsluiter was er het grote optreden van het orgel vreten. Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer wisten de zaal op zijn kop te zetten met hun grollen en grappen.

Behalve dat er voor de kleinste bezoekers een poppentheater en een poppenkast aanwezig waren, was er ook nog Blikkie, de voorleesbus van bibliotheek Helmond-Peel. En voor de liefhebbers was er natuurlijk de enorme bar waar je de keel kon smeren. Zo was er voor iedereen wat wils.

Op het grote plein drentelden er een pas getrouwd jong stelletje met een opmerkelijk gevolg achter zich aan. Jongelui die een zwaar stuk boomstam over de schouder mee zeulden en op monotone klank een of ander lied mee zongen.

De avond was bijzonder bezienswaardig met de vreemde figuren die er af en toe rond dwaalden, muzikale talenten en andere kunstenaars die allemaal stuk voor stuk indruk maakten. Een mooi en gezellig evenement dat volgend jaar zeker weer gehouden zal worden.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

1,004 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 1 reacties

  1. Marjolijn Sampers Reply

    Iets verderop verzorgden de dansers van Homedance studio en fascinerende dansvoorstelling voor het massaal toegestroomde publiek.
    Rectificatie: Dit waren geen dansers van Hoomrun, maar dansers van Dansstudio Kunstkwartier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *