• IMG_8654
  • IMG_8673
  • IMG_8680

Het kon niet uitblijven; het evenement Nacht van de Cultuur trok vorig jaar zoveel bezoekers, dat het dit jaar wat betreft bezoekers wel overtroffen zou worden. En inderdaad, het was heel erg druk. Zowel jong en oud waren nieuwsgierig voor wat er te zien zou zijn. Geen wonder, er waren ruim 43 acts in de bibliotheek te zien, te luisteren en te doen. Nadat de wethouder Stienen het openingswoord had gesproken gaf hij de microfoon aan de stadskunstenaar (uit Eindhoven afkomstig) Rocco Verdult, die zijn kunstwerk , gemaakt had in opdracht van HART. Het was een maquette van de Traverse met een enorm beeld erbij. Toen het evenement eenmaal officieel geopend was, stroomde het publiek alle richtingen op. Er was zoveel te zien en te doen, maar omdat er veel voor de jeugd te doen was waren deze activiteiten na half tien gesloten. Bij binnenkomst werd je al geconfronteerd met de Vrolicke Kockinnen, twee dames met Middeleeuwse gerechten en alles wat er in de Middeleeuwen gebruikt werd. Van bestek tot pannen en schalen.

Iets verder op stonden de twee (Helmondse) beroemde Healty Sisters, die na het verschijnen van hun boek enorm veel succes hebben. Dit mag ook wel, ze hebben er kei hard voor moeten werken. Er was ook een kraam met de tekst “Kapot & Maken”. Er stond een schiettent bij waar de jeugd kon schieten en er waren oude apparaten die gesloopt konden worden en weer iets van te fabriceren viel. Ook hier was het overvol van jeugd die zich konden uitleven. Onderweg liep je kans de vijf Maffe Italianen tegen te komen die met hun humoristische gezang en aubades de hele boel op stelten zetten. Maar alsof dat nog niet genoeg was kon je als je naar de toiletten ging in aanraking komen met de quasi-strenge wc dames van Wanne Kwats. Zij keken streng toe of men de toiletten wel schoon hielden en als er iets niet klopte kreeg men op een Helmondse manier te horen wat er niet deugde, maar wel zo, dat heel de bibliotheek kon zien en horen wie de dupe was van het standje.

Op de hoek vlakbij het restaurant klonken de aangename klanken van de big band Sonic Blast, een groot orkest die in de stijlen van James Last het publiek vermaakten. Gezellige en ritmische klanken die zo aantrekkelijk bleken zodat iedereen er wel naar moest luisteren. Buiten was het ook even druk en gezellig. De opvallende rode dubbeldekker van poppentheater Kris-Kras had het behoorlijk druk. Op bepaalde tijden werd er een voorstelling gegeven voor de kleintjes die nog nooit van Jan Klaassen en |Katrijn hadden gehoord. Als je niet van het poppenspel hield, kon je naar voorleesbus Blikkie, die de kinderen vermaakte met spannende en vrolijke verhaaltjes. Even verderop stond de uit België afkomstige drumband Dynamo. Een aantal muzikanten die voornamelijk trommels en bekkens bespeelden. Het was een geweldige ritmische groep jongelui die het publiek behoorlijk konden boeien. En voor de hele kleintjes was er het stoepkrijt gebeuren. De kinderen kregen een plaatsje op de stoep met een emmertje krijt en konden los gaan met het krijt. Ondertussen werden er glaasjes Kabouterdrank rond gedeeld; een erg zoete drank die zowel als de jeugd en de ouderen behoorlijk smaakten.

Op een bepaald tijdstip was het tijd om weer naar binnen te gaan. Voor de kinderen was er dan het Gruwelorkest. Een trio muzikanten in de vorm van een heks, Dracula en een of andere duister type terwijl er een dame in de persoon van spook de kinderen vermaakte met onder andere een pop. Door de uitgedoste kleding bleven de kinderen staren naar het spook die op een gegeven moment op een tafel sprong en fratsen uithaalde. Voor de echte Helmonders was er diverse malen een voordracht van Bert Kuypers, de voormalige stadsdichter. Ook hier was het erg druk. En tenslotte konden de kinderen nog een “Meet en Greet” meemaken met Dolfje Weerwolfje. Ook dit was zo druk, dat de kinderen in de rij moesten staan, even vlug een fotootje maken en weer weg voor het volgende kind.

Het is wel zeker dat dit weer een gigantisch succes was. Dus volgend jaar weer een Nacht van de Cultuur. Aangezien het dit jaar erg groot en zeer aantrekkelijk was wat betreft het programma; hoe zal het volgend jaar dan gaan? We kijken er nu al naar uit…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk,Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk?  Abonneer je gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

2,831 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *