• Nationale sportweek logo (14)
  • Nationale sportweek logo (10)
  • Nationale sportweek logo (1)

De wijkreporter van Ditisonzewijk.nl is woensdag 26 september 2018 op bezoek gegaan bij twee sportactiviteiten die plaatsvonden. Het was een initiatief van de NOC*NSF tijdens de Nationale sportweek die dit jaar gehouden werd.

Een ervan vond plaats op en bij de kiosk op de Markt en had de naam 10@10 challenge. Het was trouwens de vijftiende editie van de sportweek van de NOC*NSF en aangezien Helmond een van de vijf host-city’s was vond er dus ook hier een plaats. Om half tien ontmoette ik twee projectmedewerksters, Kim en Linda die mij vertelden dat het de vijftiende editie van de Nationale sportweek was. Na een kort gesprek maakte ik het volgende verslag:

Gerard Feijen stond al klaar om zo snel mogelijk te kunnen beginnen. Hij heette de deelnemers/sters hartelijk welkom, terwijl legende Fieke Boekhorst , een oud-hockeyster, nog  vlug even enkele voorbijgangers overhaalde om mee te doen,wat haar zeer goed lukte. De activiteit zou maar tien minuten duren(vandaar de naam 10@10 challenge) dus er waren er toch aardig wat deelnemers/sters. Het ruw geschatte aantal bedroeg iets meer dan honderd sportievelingen van allerlei leeftijden.

De sporters werden bijgestaan door enkele Jibb-medewerkers en enkele mensen van de gemeente Helmond. Helaas waren er geen wethouders bij. Dus klokslag tien uur werd de muziek gestart en zette de groep deelnemers zich langzaam in beweging met oefeningen die werden voorgedaan door Gerard. In het begin ging het wat moeizaam maar langzamerhand ging het wat vlotter en uiteindelijk was het een deinende mensenmassa.

Fieke had ook enkele mensen in scootmobiel kunnen strikken en deze deden fanatiek mee al was het maar met het bewegen van de armen. Vooral toen er een politiebusje aan kwam rijden sprintte zij er heen en probeerde ook die mensen te overhalen om mee te doen. Hier zat ook de heer Arie Willems in en die werd meegetrokken en waarachtig, hij deed mee!

Na ruim een kwartier werd er speels gevraagd waar de aan en uit knop zat bij Gerard want  volgens velen waren de tien minuten al ruim voorbij. Uiteindelijk werd er geroepen dat er nu met de “cooling down” begonnen zou worden en werd er ook werkelijk gestopt. Als beloning mochten de deelnemers/sters een kop koffie of thee drinken bij theehuis Zien en iedereen was al op weg naar de terrassen. Zij werden nog bedankt voor de medewerking. Achteraf bleek deze sportactiviteit toch nuttig te zijn want zowel de sportmensen als de deelnemers/sters waren erg tevreden en werd er geopperd dat dit wel vaker gedaan mocht worden. Zij vonden het gezellig, sportief en het bracht mensen met elkaar in contact. Tja, wat valt daar nu nog over te zeggen…

De tweede sportactiviteit die ik bezocht vond  ’s avonds plaats op het terrein van de Scouting Rijpelberg. Daar werd een bootcamp verzorgd door de mensen van Be my project van Mandy van der Vorst. Het eliteteam van Be my project was aanwezig, al waren er weinig mensen op komen dagen die daar aan mee wilden doen. Dus het sterrenteam begon de training zoals zij elke week deden.

En ondanks de kou die langzamerhand op kwam zetten werkten zij het hele programma af. De warming-up bestond uit opdrukken, strekken en een ronde langs het veld met een zwaar kabeltouw die boven het hoofd moest worden gehouden. Op zich leek dit wel eenvoudig maar ga maar eens hard lopen met gestrekte armen en een zwaar touw.

Hierna volgde er enkele minuten rust en toen de bandenrun. Enkele autobanden tegen elkaar geplaatst en de sporters liepen met snelheid over de banden. Maar elke voet moest wel in een band geplaatst worden. Conditioneel behoorlijk zwaar maar de 8 dames en 1  heer gaven geen kik. Dit deden ze immers elke week. Toen weer even rust en direct weer strekken en opdrukken. Gedurende de hele training werd er eigenlijk geen pauze genomen maar elke keer 1 of 2 minuten rust. Het was echt afmatten, wat een conditie moet je daar voor hebben.

En na een dik uur werd de training afgerond met een “cooling down” en konden de sportievelingen zich weer aankleden  om naar huis te gaan. Met aankleden wordt bedoeld de gewone kleding want elke training wordt gedaan in sportkleding. Het was wel een mooi initiatief deze Nationale sportweek want bij elke sport zijn er altijd ervaren sporters en trainers aanwezig. En iedereen die mee deed was er enthousiast over. Het is een mooie manier om welke sport dan ook te promoten…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer 

1,060 totaal aantal vertoningen, 6 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *