Nieuw in Helmond: Human Library

Op zaterdagmiddag 25 januari van 13.00 tot 16.00 uur wordt in Bibliotheek Helmond de eerste editie van Human Library Helmond  gehouden. In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Bijvoorbeeld een verslaafde, een slachtoffer van huiselijk geweld of een transgender. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?  De toegang is gratis.

Om 13.00 uur wordt de opening verricht door de Helmondse Europarlementariër Mohammed Chahim.

Ontdek je vooroordeel, ga in gesprek met een ‘levend boek’

‘Levende boeken’ zijn mensen die  te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond, uiterlijk of overtuiging. Human Library wil mensen uitdagen verder te kijken door in gesprek te gaan met die vreemde ‘ander’. Met een ‘boek’ uit de Human Library luister je naar bijzondere levensverhalen. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor.

Hoe het werkt

Levende boeken zitten klaar om hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek met de bezoekers, waarin met respect voor elkaar alles gevraagd en besproken kan worden. Elk gesprek duurt maximaal 20 tot 30 min. Het werkt zoals een bibliotheek: je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare ‘levende boeken’.  In totaal zijn er zo’n 15 levende boeken (de meesten afkomstig uit Helmond). Op een groot bord kun je zien of dat boek op dat moment is uitgeleend. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en het ‘menselijke boek’ met elkaar in contact. En worden de spelregels uitgelegd (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ‘teruggezet’).

Waarom Human Library

Het doel van Human Library is het samenbrengen van mensen en wegnemen van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is Human Library een evenement om de dialoog te promoten.

Hoe is het ontstaan

Oorspronkelijk is Human Library ontwikkeld door een Deense jongerenorganisatie, genaamd ‘Stop the Violence’. Momenteel vindt het evenement plaats in diverse steden over de hele wereld. De organisatie van de eerste Helmondse editite is in handen van de Bibliotheek Helmond-Peel, LEVgroep en Human Library Nederland.

Het programma
13.00 uur | Opening door Mohammed Chahim, Europarlementariër
13.15 uur | Start eerste gespreksronde
16.00 uur | Einde

337 totaal aantal vertoningen, 7 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *