De expositie van Stichting Openlucht Galeries Helmond heeft op zondag 1 juli een uitbreiding gekregen.

Dit officiële moment werd vol trots en dankbaarheid uitgevoerd door familieleden, vrienden en kennissen van de geportretteerde Hein Verbruggen, Hans Gruijters en Lennard Gruijters.  Deze drie markante Helmonders zijn te bezichtigen in de Kamstraat.
Vervolgens kreeg het industriële verleden een nieuwe impuls met een aanvulling op de collectie die is samengesteld vanuit het Industrieel Atrium. Deze fotolijst is te bezichtigen in de Kasteellaan onder de luchtbrug.

Foto’s Mario Coolen
Lees verder onder de fotogalerij

 

De Kamstraat is bekend van de galerij met al onze Topsporters. Een aantal jaren geleden is er een permanente galerij bijgekomen van 20 Markante Helmonders. Deze galerij wordt nu uitgebreid met foto’s en levensbeschrijvingen van de volgende markante Helmonders:
Hein Verbruggen, Hans Gruijters en Lennard Gruijters. De tekst bij de foto’s is hieronder als bijlage meegenomen. Verwanten van deze Helmonders vertellen zondag hun verhaal.
Het Industrieel Atrium en stichting Openlucht Galeries Helmond hebben een samenwerkings verband om door middel van exposities in het Centrum (aan weerszijde van het kanaal) het Helmondse industriële verleden te verbeelden: bedrijven met de mensen die daar werkzaam waren, in allerlei verschillende ambachten. We zijn in de eerste expositie begonnen met foto’s van bedrijven zo’n 100 jaar geleden. We zijn nu met de 3e expositie aangeland in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De meeste bedrijven in deze serie van 14 stuks bestaan helaas niet meer. Denk hierbij aan de Helmondse Drukkerij, Carp, Diddens & van Asten, van Dongen, Everts & van der Weijden, Hatema, Begemann, Edah en Hemepro. De Helso is intussen getransformeerd in Senzer. En Vlisco, Nedschroef, Ramaer en Raymakers textiel bestaan nog steeds; ze bieden mooie werkgelegenheid en we zijn trots op hun producten. Iedereen kan de komende tijd in de vitrines aan de Kanaaldijk zien wat deze bedrijven produceerden en waar ze gevestigd waren. Er volgen nog meer afleveringen in deze serie, richting heden.
Bijlage Markante Helmonders

Hein Verbruggen
Geboren op 21 juni 1941 te Helmond – overleden op 14 juni 2017 te Leuven.
Hein Verbruggen is vooral bekend als een groot internationaal sportbestuurder.
Geboren in de St-Jozefparochie; na de Rijks-HBS in de Molenstraat ging hij naar “Nijenrode”.
In 1975 begon hij als bestuurder van de KNWU, de Nederlandse Wielrenunie.
Hij werd in 1979 voorzitter van de internationale federatie voor profwielrenners (FICP), tot 1991. Van 1991 tot 2005 was hij voorzitter van de UCI, de Internationale Wielerunie.
Van 1996 tot 2008 was hij invloedrijk lid van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité. Zo was hij binnen het IOC eerstverantwoordelijke voor de Olympische Zomerspelen in Peking (2008). In 2005 werd hij erevoorzitter van de UCI en in 2008 erelid van het IOC en NOC*NSF.
Als sportbestuurder was hij ook een pionier in de strijd tegen dopinggebruik.
Terwijl hij zijn rol op het wereldtoneel speelde, bleef hij altijd Helmondse Hein. Hij volgde de Keijebijters, fietste voor de oncologieafdeling van het Elkerliek tegen de Mont Ventoux op, kwam naar het Helmondse Sportgala en de jubileumreceptie van het 100-jarige MULO.

Lennard Gruijters
Geboren op 19 mei 1910 te Helmond – overleden op 6 september 1992 te Helmond
Lennard Gruijters was de “burgemeester” van Helmond-West. Voor zijn uitzonderlijk vele verdiensten op sociaal en charitatief terrein jegens de Helmondse gemeenschap en in het bijzonder de wijk Helmond-West werd hij in 1982 Ereburger van Helmond. Gedurende zijn hele leven was hij actief op allerlei gebied, “onbaatzuchtig ten behoeve van zijn medemens”.
Hij was (mede)oprichter vele organisaties, zoals de Speeltuinvereniging Helmond-West en Voetbalvereniging RKPVV. Hij was bestuurder van talloze verenigingen o.a. van het kerk- en schoolbestuur. Gedurende in totaal 23 jaar maakte hij deel uit van de gemeenteraad van Helmond. In 1997 werd de Schoutstraat in Helmond West omgedoopt tot Lennard Gruijtersstraat.

Hans Gruijters
Geboren op 30 juni 1931 te Helmond – overleden op 17 april 2005 te Lelystad
Hans Gruijters is vooral bekend als medeoprichter van D66, politicus en bestuurder.
Nadat hij in 1954 zijn doctoraal psychologie haalde, begon hij zijn carrière als directiesecretaris van de Vlisco in Helmond. Later werd hij kroegbaas in Amsterdam en journalist / hoofdredacteur. Samen met Hans van Mierlo richtte hij in 1966 D’66 op.
In de periode 1973-1977 was hij minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in het kabinet-Den Uyl. In deze functie zorgde hij ervoor dat Helmond de status “Groeistad” kreeg (1976). Hierdoor kon Helmond uitgroeien tot de stad zoals deze nu is.
Van 1980 tot aan zijn pensioen in 1996 was hij burgemeester van Lelystad.

 


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website: www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

3,170 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *