• IMG_3198
  • IMG_3220
  • IMG_3184

Er is deze week weer een grote oefening gehouden door de politie en de ME. Het was een perfekte oefening, bij sommige locaties keken de voorbijgangers  en omstanders een beetje vreemd op. Zij wisten niet dat het een oefening betrof, maar de hulpdiensten speelden hun rollen zo goed, dat het wel een harde realiteit leek. Vooral de oefening bij de Moskee in de Molenstraat was huiveringwekkend serieus: de straat stond vol met politiebusjes en ME wagens. Een hoop ME’ers en politie mensen bewapend met de wapenstok en enkele woest blaffende honden in de hondenwagens. Niemand kon en mocht het terrein op en af. Enkele dagen later vond er een schermutseling plaats bij een rotonde in de buurt van de Heistraat.

Ook hier weer veel ME en politie en nu opvallender dan ooit: met een enorme meute scholieren die hiervoor ingehuurd waren,maar ze genoten van de sensatie. Vooral omdat ze flink tekeer mochten gaan met schreeuwen en dan tegen een overmacht van de wet. Langzaam aan verhuisde het geheel naar het Hortensiapark, waar enkele lefgozers direct in en op het beeld kropen met een grote geel-groene vaan waar de tekst Cafe Bob op was afgedrukt. Ook hier weer hilariteit en sensatie van de jeugd. de politie en ME deden toch niets. Tot er opeens een bevel klonk voor de wetsdienaren; “Charges, nu.” En er kwam een enorme golf van beweging in de massa geel en blauw die met korte bewegingen de jeugdige op standers bij elkaar dreven met op enige afstand enkele woest uitziende, maar grommende politie honden, waar ze echt wel ontzag voor hadden.

Er werd een (gespeelde) arrestant opgebracht maar dat was van korte duur. En tot slot verdwenen de politiebusjes richting stadion de Braak waar zogenaamde rellen uitbraken van supporters en andere demonstranten. De menigte scholieren werden rustig onder begeleiding vergezelt naar de Braak, waar inmiddels al een serieuze strijd bezig was. Een horde supporters hadden het spelershome in bezit genomen en stonden luidkeels te roepen, schreeuwen en zwaaiend met stokken de menigte die van het Hortensia park af kwam, op te wachten. Ook hier weer veel agenten in gereedheid, de ME busjes stonden ergens anders te wachten tot nader orders.

Er stond nu ook een brandweerwagen langs de kant en enkele EHBO’ers stonden te wachten op wat er komen zou. Het kon niet anders dan verwacht; er klonk een enorme knal, heel veel rook en geschreeuw. Er stond een bestelwagentje in de brand, potten rook vlogen heen en weer en in dat gewoel ontmoetten de ene groep supporters de andere groep. Gelukkig waren de mensen van de pers  die er rond liepen gewaarschuwd, want er vloog een enorme lading harde tennisballen heen en weer van de supporters die elkaar zo goed probeerden te raken. Ik ontdekte mevrouw Blanksma, de burgemeester tussen enkele stevige agenten in, ook om niet geraakt te worden. Zij stonden veilig aan de kant, ver van het gevecht af. Er werd een sein gegeven en in een mum van tijd kwamen de busjes  van de ME aangereden en de ME’ers zelf die gelijk stelling namen tussen de supporters, wel beschermd door een stevig pak en schild, en de wapenstok in de hand.

Zij wisten veel supporters terug te dringen in het spelershome, maar degene die konden ontsnappen renden direct naar het sportveld waar zij opgewacht werden door andere supporters waar de strijd opnieuw begon. Dit keer kregen de wetsdienaren hulp van een andere groep ME’ers; de hondenbrigade. De oersterke honden lieten hun geluiden horen. Van een wild gegrom tot een woest geblaf. En de opstandelingen hadden echt wel ontzag voor de beesten. Zodra ze in de buurt kwamen, moesten ze een stap terug doen om niet in hun achterste gebeten te worden. Inmiddels had de brandweer de auto kunnen blussen, maar nu begon de (zogenaamde) eigenaar van de auto ( het was ZIJN auto die in de fik was gestoken) tekeer te gaan tegen de politie en ME. Deze keken onverschillig naar de man en verroerden geen vin.

De man werd steeds kwader en kreeg nu bijval van enkele supporter vrienden. Maar er gebeurde niets. Uiteindelijk werd het kalmer, enkele politie busjes vertrokken en de media pakten de spullen in. Voor de omstanders was dit een mooi spektakel, voor de hulpdiensten slechts een oefening, maar wel een zware en serieuze oefening. Maar het is en blijft een serieuze aangelegenheid…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws: Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER! 

1,793 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *