Heemkundekring Helmont heeft het initiatief genomen om de Joodse- en Sinti  slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met struikelstenen te herdenken. Op relevante plaatsen in de binnenstad zijn herdenkingsstenen stenen in het trottoir geplaatst voor de woonhuizen, waarin de slachtoffers leefden. Alle stenen werden met medewerking van leerlingen van het ROC ter Aar uit Mierlo afdeling Infra aangebracht. Voor hun ook een heel bijzondere klus , die perfect hebben uitgevoerd.

Voor aanvang van de struikelstenen ceremonie, werd in het Speelhuis door de voorzitter van de Heemkundekring Helmont Ton Janssens, het eerste boek “Niet vergeten…Struikelstenen in Helmond” aan de weduwe van Sjaak de Waal overhandigd.

Drie herdenkingsstenen werden onthuld voor Max Koppel, Herta Koppel-Cohn en Peter Klaus Koppel. Koopman Max Koppel begon op 28 mei 1938 in het pand Steenweg 10 een textielwinkel ‘Het Broekenhuis’.

De familie Koppel melde zich op 28 augustus 1942 op het politiebureau in Helmond voor ‘werkverruiming’ in Duitsland en werd op de trein naar Westerbork gezet. Op 31 augustus 1942 vertrok de familie Koppel naar Auschwitz hun dood tegemoet. Herta Coppel-Cohn en de zevenjarige Peter Klaus Koppel hebben vanaf hun vertrek uit Helmond nog maar vijf dagen geleefd.

Max Koppel kwam in een van de Kosel-kampen terecht. Zijn sterfdatum en plaats zijn onbekend.

Het volledige verhaal kunt u lezen in het boek, Niet vergeten…Struikelstenen in Helmond, uitgegeven door Heemkundekring Helmont. Het boek is vanaf 25 september 2019 verkrijgbaar bij Heemkundekring Helmont op donderdag in het Baken aan de Pastoor van Leeuwenstraat en is ook te koop bij Boek en Kantoor De Ganzenveer aan de Oude Aa voor € 6,95.

Foto’s, Henk van Dijk

418 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *