Een tip van Frits Spierings bracht mij woensdagavond 28 augustus naar het drukke kruispunt Europaweg/Hortsedijk op de grens van de wijken Mierlo-Hout en Stiphout.

“Mario, er zitten wel twintig ooievaars op het dak van dat hoge kantoorgebouw!”,
  zo klonk de opgelaten stem van de uitvaartverzorger aan de andere kant van de lijn.

Niet dat ik ook maar een moment heb gedacht dat Frits een geintje maakte, maar met dit soort meldingen is mijn ervaring dat de vogels letterlijk al gevlogen zijn, voordat je uiteindelijk met de camera op de bestemming aankomt.
Ik bedankte Frits voor zijn telefoontje, greep snel mijn tas en fietste als een speer richting Stiphout.

Een opluchting, toen ik bij het naderen van de kruising de prachtige vogels nog massaal op het dak zag zitten.
Terwijl de camera al aan het opnemen was telde ik een stuk of vijftien ooievaars die rustig naar beneden zaten te koekeloeren.

Volgens kenners kunnen ooievaars al vanaf begin augustus de nestplaats verlaten om zich aan te sluiten bij een groep. Jonge ooievaars vertrekken eerder dan hun ouders. Zij hebben nog niet de vliegervaring van hun ouders en vliegen in een dag kortere afstanden. Ooievaars trekken in grote groepen, vaak samen met andere thermiekvliegers. De vertrekperiode schijnt tot in september te duren. Het kan zijn dat ooievaars zomaar een tijdje op een andere plek in Nederland verblijven.

Intussen begon het hier in Helmond al aardig te schemeren en de groep met ooievaars die eerder deze avond door Frits gesignaleerd werd, leken opeens op zoek te gaan naar een plek om te overnachten. De ene na de andere ooievaar vloog op van het kantoor en verspreide zich luid klepperend naar allerlei andere hoog gelegen gebouwen of objecten in de omgeving.  Zo zat er een tweetal op de antieke schoorsteen van Restaurant de Steenoven, Een machtig mooie aanblik.
En ook wat dichter bij mijn camera, op dak van het kantoor van Please Payroll landde een drietal dat opvallend vast op die plek bleef zitten, alsof ze onderling hadden afgesproken om daar voorlopig maar eens een tijdje te bivakkeren.

Tot slot was er die avond nóg een ander mooi moment wat ik met u wilde delen;  van een goede kennis vernam ik dat de drie ooievaars op het dak bij Please, juist gezocht moeten hebben naar een landingsplaats op dat gebouw, omdat er volgens de informatie die ik  van haar mocht ontvangen,  bij drie personeelsleden van deze firma een baby op komst is…  Wat een wonderlijke avond na zo’n telefoontje.


www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

1,016 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 1 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *