Open dag Natuurtuin De Robbert

Vorig jaar om deze tijd stonden de waterpoelen in de natuurtuin droog. Nu is er weer water te zien maar de hitteshock van 2018 heeft de natuur flink opgeschud. Soms met onverwacht positieve gevolgen. Sinds enkele jaren krioelde de grootste poel van de stekelbaarsjes. Hongerige beestjes die elk jaar een flink deel van de andere waterdieren opaten. Hoe de stekelbaarsjes in de poel terecht zijn gekomen is onbekend maar nu is het water weer visloos. Het waterleven profiteert daar meteen van en leeft letterlijk op. In het voorjaar zijn opvallend veel jonge salamanders en veel verschillende insectenlarven gezien.

 De recordzomer van vorig jaar en de nog steeds aanhoudende droogte heeft gevolgen voor alle organismen. Vaak verschillend per soort. In de natuurtuin zijn ruim 20 verschillende soorten libellen geteld. Of die er nog allemaal zijn is de vraag. Vlinders hebben zeker een flinke klap gehad door de droogte. Veel planten zijn dood gegaan en vlinderrupsen die in de zomer van die planten eten dus ook.

 Maar verdroging geeft open plekken die meteen ingenomen worden door makkelijk uitzaaiende planten. Vooral op de hogere graslandjes zijn interessante verschuivingen in de begroeiing te zien. De kaarten zijn opnieuw geschud zou je kunnen zeggen. Zolang ze niet te vaak geschud worden blijft de schade beperkt.

 Op 18 augustus zijn de ontwikkelingen in de natuurtuin van 13.00 uur tot 17.00 uur te volgen.

 Dit is de laatste open dag van 2019. Ook buiten de open dagen is het groenbeheer in de natuurtuin te bestuderen. Elke zaterdagochtend zijn er vrijwilligers in de tuin aan het werk en staat de poort open voor liefhebbers van rust en natuur.

 Honden mogen niet binnen in de natuurtuin. Meer informatie over de natuurtuin op www.derobbert.nl.

 

346 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *