In het weekend van 9 en 10 september is het open monumentendag. Voor menigeen zal dit klinken als een evenement voor de kunst- en cultuurliefhebbers. Maar na een rondgang langs de meeste locaties in Helmond die deelnemen aan dit evenement kan ik zeggen dat het ook zeker leuk is voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. Speurtochten door het kasteel, “vendelen” bij het St. Catharinagilde, je tot ridder laten slaan, oude brandeweerwagens bekijken. Volop vertier voor de kinderen. Een voor liefhebbers van mooie foto’s: tot en met zondag 10 september is er een fototentoonstelling van een van de beste fotografen ter wereld in de kunsthal van het gemeentemuseum: Steve McCurry. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van deze Amerikaanse fotograaf in Nederland. En voor de liefhebbers van de schilderkunst is er een demonstratie van middeleeuws schilderen bij Fairyland en MatriXart (voormalige Vleeschhouwerij). Saai voor de kinderen? Nee hoor, want die kunnen daar hun ogen uitkijken bij alle fantasyspullen en bordspellen die ze daar ook verkopen.

Wat is er te doen:

Het gemeentemuseum kent twee locaties: het kasteel en de kunsthal. Bij het kasteel kun je dit weekend buiten oud hollandse spelen doen, zoals steltlopen, ringwerpen, kloslopen en blikken omver gooien. In het kasteel zijn er meerdere speurtochten voor kinderen. Een van de speurtochten is de schildenroute, waarbij de kinderen op zoek moeten gaan naar negen schildprojecties. Op het schildje dat je meeneemt tijdens de speurtocht kun je korte teksten lezen als deze onder de projectors worden gehouden. Na afloop kun je op een bijzondere leuke manier je kennis van het kasteel testen. En daarna kun je tot ridder worden gekroond. Daarna volgen nog vier zalen die gaan over de vier families die in het kasteel hebben gewoond: Van Berlaer (1314-1433), Van Cortenbach (1433-1688), Van Aerberg (1688-1781) en Wesselman (1782-1928).

Op de tweede locatie (kunsthal) is de expositie “photographs from the East”van Steve McCurry te bewonderen (tot en met 10 september). McCurry is vooral bekend van het Afgaanse meisje met de groene ogen, de meest bekende voorkant van de National Geographic. Hij reisde naar landen als India, Kashmir, Sri Lanka, Afghanistan, Indonesië, Birma en Tibet. Een echte aanrader. Vanaf 10 september start er ook een nieuwe expositie, Mixed Zone. De kunsthal is tijdens de open monumentendagen niet gratis, het kasteel wel.

De Lambertuskerk aan de Kerkstraat is beide dagen geopend. Op 9 september was er tevens de orgeldag 2017, waarbij organist Jan van der Laar twee keer een uitvoering gaf. Tevens konden amateurorganisten eens oefenen op het orgel en kunnen mensen meer informatie krijgen over het Robustelly-orgel. Vlak naast de kerk bevindt zich Fairyland en MatriXart, de voormalige Vleeschhouwerij. Het is een van de oudste panden van Helmond. In het pand worden o.a. fantasy-artikelen en bordspellen verkocht. Achterin de winkel geeft Marianne Driessen een demonstratie in haar Middeleeuws Atelier. Zij maakt haar eigen verf, omdat deze puur is. Zij maakt allerlei bekenden werken na. In het Atelier is een schilderij van Leonardo da Vinci te zien: haar versie en daaronder ligt een boek met een afbeelding van het origineel. Zij wil hiermee de technieken van de oude meesters beter leren kennen. Tijdens onze aanwezigheid werkte ze aan een werk van Jeroen Bosch. Marianne Driessen geeft ook cursussen en workshops voor beginners en gevorderden. Meer informatie is te vinden op www.matrix-art.nl. Om de hoek, op de Markt, staat het oudste huis van Helmond met een mooie monumentale eerste verdieping: Huis met De Luts waar tegenwoordig Il Borgo gevestigd is.

Als je vanuit het centrum naar het noorden loopt/fietst kom je in de Torenstraat bij de volgende locatie: Gaviolizaal. Hier is het draaiorgelmuseum en tevens is er nu een speciale foto-expositie van de draaiorgels van o.a. de familie Bocken. Weer iets verder naar het noorden is het Jan Vissermuseum. Wij bezochten dit op zaterdag, maar op zondag blijkt het leuker te zijn: dan worden verschillende dingen in werking gezet en is er een boerenmarkt waarbij vele ambachten en kunsten worden beoefend. Op zaterdag kan je alleen de spullen bekijken: landbouwvoertuigen, bakkerij en het brandweermuseum. De vele oude brandweerwagen en bijbehorende spullen zullen bij veel kinderen een Wauw kreet opleveren.

Een klein stukje verder vinden we de gildekamer van de St. Catharinagilde. Het Schutsgilde St. Catharina Helmond is de op één na oudste vereniging van Helmond. Het is al opgericht in 1401. We kregen daar een demonstratie van het vendelen en mochten zelf ook oefenen. Ook het trommelen mochten we, na een korte demonstratie, zelf doen. De gilde kent meerdere functies zoals koning, keizer, diverse soorten dekens, vaandeldrager, kapitein, tambour, vendelier.  De koning is de hoogste functionaris in het gilde. De functie wordt verkregen door het neerhalen van het laatste stukje hout van de koningsvogel. Deze houten vogel wordt in een hoge paal geplaatst. Vanuit een vaste plek wordt op de houten vogel geschoten, totdat deze helemaal versplinterd is. Degene die het laatste stukje neerhaalt, is de nieuwe koning. De houten vogel en de paal waarin deze wordt gehesen is ook te zien in het filmpje over deze dag. Wat doet de koning? Hij draagt het zilver, de koningsvogel en een wandelstok. Bij het naar buiten gaan is de koning die als eerste het pand verlaat en bij het binnengaan in een pand gaat de koning ook als eerste naar binnen.

Tot slot zijn er nog twee boerderijen die meedoen aan de open monumentendagen 2017: Boerderij Willie Rooijakkers, gelegen aan de Kruisschotseweg 6, en Boerderij Jan de Brouwer, gelegen aan Lungendonk 12. Bij beide boerderijen zijn de stallen te bezichtigen.

Alle locaties zijn op zondag 10 september geopend van 12.00 – 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.omd.nl

3,780 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *