Open Monumentenweekend

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentenweekend! En om dat te vieren, kun je Museum Helmond gratis bezoeken van 12.00-17.00 uur. Ga bijvoorbeeld op reis terug in de tijd en bezoek de grootste waterburcht van Nederland, het eeuwenoude Kasteel Helmond. En laat je hartelijk verwelkomen door kasteelheer Wesselman van Helmond. Of bekijk de kunsttentoonstelling ‘It’s all for the money’ in Kunsthal Helmond.

Een bezoek aan Kasteel Helmond dat midden in de stad ligt, is als een reis door de tijd. Eeuwenlang werd er geleefd en gewerkt in dit veertiende-eeuwse stadskasteel. In totaal woonden hier tussen de 14e tot begin 20e eeuw een viertal adellijke kasteelfamilies die elk hun eigen gewoonten en gebruiken hadden. De laatste kasteelfamilie die er woonde tot begin jaren twintig van de vorige eeuw, heette Wesselman van Helmond, waarvan de kasteelheer families, gezinnen en erfgoedliefhebbers straks gaat verwelkomen.

Speelgoed en vermaak  In het stadskasteel is tevens een mini tentoonstelling te bezichtigen over speelgoed en vermaak door de eeuwen heen. Vragen hierover kun je stellen aan stadsarcheoloog Theo de Jong die dan aanwezig is.

Kasteelgidsen Tijdens Open Monumentenweekend zijn in Kasteel Helmond ook kasteelgidsen aanwezig die bezoekers alles kunnen vertellen over de kasteelhistorie.

Kasteelzoldertour Een bijzonder verhaal over de grote kasteelbrand in 1549 kunnen bezoekers meemaken op de eeuwenoude en authentieke kasteelzolder, een belevenis alleen al om hier overheen te lopen onder krakende, oude spanten door en over houten loopbruggetjes. De zoldertour is toegankelijk voor bezoekers die 8 jaar en ouder zijn, voor mensen die goed ter been zijn, en is te doen om 13.00, 14.00, 15.00, en 16.00 uur. Reserveren doe je via www.museumhelmond.nl, en op de dag zelf. Voor de kasteelzoldertour wordt een toeslag gevraagd van €2,50 per persoon.

Middeleeuwse spellen  Heerlijk spelen zoals ze dat in vroegere tijden deden, met middeleeuwse spellen, dat kan op het binnenplein van het kasteel. Ook zijn er diverse speurtochten voor jonge en oudere kinderen, zo leren ze op een leuke manier over de geschiedenis van dit stadskasteel.

Op de foto met een ridder! Jawel dat kan op zondagmiddag.

En omdat het koopzondag is kun je je op een pony naar de winkels in het centrum laten vervoeren.

Muzikaal vertier  Op zondag zijn er diverse muziek- en dansoptredens van accordeon ensemble ARTE en DansTijd. Bij mooi weer kun je een drankje doen en iets eten op het terras op het binnenplein.

Goed bereikbaar Museum Helmond is gemakkelijk bereikbaar met de fiets, de auto en het openbaar vervoer. In de nabije omgeving van de twee locaties die in het centrum van Helmond liggen, kun je (betaald) parkeren. Van station Helmond is het circa 10-15 minuten lopen naar Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond.

20180605_KasteelHelmond_LR_013_7713

313 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *