Opengesneden eekhoorns

Opengesneden eekhoorns

Door: Tania Heimans – Stadsschrijver

Ja, je maakt wat mee als je je hond uitlaat. Alleen waren deze gebeurtenissen zo raadselachtig dat ik tot voor kort dacht: dit gelooft niemand. Maar het is vandaag Halloween, dus vooruit.

Mazzel en ik wandelden door het niemandsbos tussen Helmond en Vlierden. Daar waar de hagedis op de zandverstuivingen heerst, de eekhoorn in de bomen en een arrogante jachthond met zijn baasje op de paden. Als vaker liepen we door het wat verscholen beukenlaantje. Aan het einde kom je namelijk op een heerlijk macabere plek. Het is er altijd kil en er hangt een blauwige gloed. Knokige dennen dreigen je met hun afhangende takken te grijpen. Eiken die je vanuit onverwachte hoek bekogelen. En overal liggen takkenhopen als brandstapels en boomstompen als afgehakte hoofden tussen dorre dennennaalden.

halloween2

Meestal is het er uitgestorven, maar nu stond er een man met een schep te graven. Aan de voet van een eik, met naast hem een jongetje, dat waarschijnlijk zijn zoon was.

‘Begraven jullie een huisdier?’ vroeg ik.

‘We zoeken truffels,’ zei het kind.

De man keek me triomfantelijk aan. ‘Ze hebben tientallen eekhoorns de buik opengesneden en allerlei soorten truffels gevonden.’

‘Ze?’ vroeg ik. Want welke idioten snijden er nu eekhoorns open?

Het kind kwam naar me toe. Iets verborgen in zijn handen. Langzaam opende hij ze. Geschrokken deed ik een stap achteruit. Was dit nu een truffel? Of een verkoold eekhoornjong?

‘Uitgedroogd!’ zei de jongen. Hij lachte zo hard dat de vogels opvlogen.

Een paar dagen later zag mijn 16-jarige dochter er ook mensen graven. Een man en een vrouw, maar zij waren kerstboompjes aan het planten. En inderdaad toen ik ging kijken bleken er plots frisse kerstboompjes te staan. Op dat moment reed er een jongen op een opvallend rode fiets voorbij. Hij moest hard trappen om het heuveltje aan het einde van het pad op te komen. Nadat Mazzel en ik die heuvel over waren zagen we de fiets verlaten tegen een boom staan. De jongen was nergens te bekennen. Alleen het baasje met de arrogante jachthond. Hij had geen fietser gezien. ‘Die fiets staat hier al een paar dagen,’ zei hij.

Ik wilde zeggen dat ik er toch net een jongen op voorbij had zien komen. Een jongen toen ik naar de aangeplante kerstboompjes keek. Kerstboompjes bij de kuilen waarin naar truffels was gezocht nadat eekhoorns waren opengesneden. Daar, in het stuk bos met takkenhopen als brandstapels en boomstompen als afgehakte hoofden. Maar Mazzel trok aan de lijn, blafte naar iets dat alleen hij zag en ik wist dat we beter gewoon konden doorlopen.

Uiteraard overwoog ik om melding van opengesneden eekhoorns te maken. Maar ik ontdekte dat bij overreden eekhoorns wetenschappelijk onderzoek naar de maaginhoud was gedaan. Hierbij werden verschillende soorten truffels gevonden. Nederland kent veertig truffelsoorten. Raadselachtig blijft waarom je die zou willen vinden: ze schijnen vooral te stinken en vies te smaken.

De kerstboompjes staan er overigens nog, al vraag ik me af hoe dit na Kerst zal zijn. De fiets is weg en de jongen heb ik ook nooit meer gezien.

halloween1

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER! 

 

4,358 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *