Papillon Harmonicas

Papillon Harmonicas

Er was eens…..een tijd dat bijna iedereen met een mondharmonica op zak liep. Bij de meest uiteenlopende gebeurtenissen, een feest, een droevige gebeurtenis, of zomaar een gezellig samenzijn, haalde bijna altijd wel iemand zo’n instrument tevoorschijn om er een deuntje op te spelen. Zelfs soldaten die naar het front vertrokken, namen er een mee om zichzelf en anderen moed in te blazen. Menig leven schijnt gered te zijn doordat zij hun mondharmonica in de borstzak van hun uniform droegen om hem bij de hand te hebben en zo een kogel opvingen.

Oorspronkelijk bedoeld als instrument voor iedereen van elke leeftijd, is het zo gebouwd dat je al snel je eerste liedjes speelt. Het leuke is dat er tegenwoordig, ruim tweehonderd jaar na de ontwikkeling van de mondharmonica zoals we hem nu kennen, nog steeds nieuwe technieken ontdekt worden, waardoor tonen gespeeld kunnen worden die eerder niet mogelijk waren. Natuurlijk vraagt dit wel enige oefening. Hierdoor is dit kleine instrumentje een van de meest veelzijdige instrumenten die we op dit moment kennen : binnen vijf minuten speel je je eerste liedje en als het spelen je boeit, kun je je hele leven vooruit met steeds weer nieuwe uitdagingen en ook dan zul je je in één leven niet eigen kunnen maken wat de mondharmonica allemaal kan.

Een ander aantrekkelijk punt is dat het een instrument is dat in elk budget past.

Zo’n 27 jaar geleden begon Viola Barends haar loopbaan als mondharmonica docent. Inmiddels speelt zij alle mondharmonicas, bas, akkoorden (“blaasgitaar”), chromatische mondharmonica (Toots Tielemans) en de bluesmondharmonica, en ze geeft hier ook les in. Zo leerde zij Rianne van de Griendt en René van Deutekom  kennen. Rianne is bassist in hart en nieren en René speelt al jaren met veel plezier de akkoorden-, chromatische- en bluesmondharmonica. Als trio Papillon (wat in het Frans vlinder betekent) zetten zij zich in voor het promoten van de mondharmonica. Zoals een vlinder van bloem naar bloem fladdert brengen zij een kleurrijk repertoire waarbij alle mondharmonica’s bespeeld worden in diverse muziekstijlen van Hollandse liedjes tot klassiek, balkanmuziek,  pop, blues en jazz. Ze spelen bij diverse gelegenheden zoals huisconcerten, (onder meer horeca-) bedrijven, en bij internationale festivals. Zo behaalden ze afgelopen juli tijdens het mondharmonicafestival in Pärnu/Estland de eerste prijs voor groepen !

 

834 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *