Paspoort, ID-kaart of rijbewijs verloren? Je hoeft niet meer eerst naar de politie.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs verloren?

Donderdag 10 augustus 2017

Bent u tijdens uw vakantie uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijtgeraakt? Dan hoeft u niet meer naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan kunt u direct naar de Stadswinkel om melding te maken van uw vermiste document én kunt u meteen een nieuw document aanvragen. Maak wel eerst even een afspraak. Dit kan via onze website of telefonisch (14 0492).

Paspoort

Sinds 1 december 2013 heeft u geen aangiftebewijs van de politie meer nodig om na een vermissing een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs te kunnen aanvragen. De regels zijn gewijzigd, om het voor u makkelijker te maken en om de drukte bij de politie te verminderen, zodat zij zich op andere zaken kunnen richten.

Geen vermissingskosten

Voorheen werden er bij de vermissing van een reisdocument of rijbewijs extra kosten in rekening gebracht bij het aanvragen van een nieuw document. Deze vermissingskosten hoeft u tegenwoordig niet meer te betalen. Nu betaalt u dus het normale tarief voor een rijbewijs, paspoort of ID-kaart. De bedragen kunt u vinden op onze pagina ‘paspoort en ID-kaart’.

Controle op fraude

Bij het invullen van de verklaring dat het paspoort, de ID-kaart of het rijbewijs vermist is, wordt door een medewerker van de gemeente gecontroleerd of de verklaring die daaraan gegeven wordt betrouwbaar is. Als er een vermoeden bestaat van fraude, wordt alsnog de politie ingeschakeld. Er is dus weldegelijk nog steeds controle op fraude met reisdocumenten.

Risico van identiteitsfraude

Het blijft belangrijk dat u zorgvuldig met uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart omgaat. De gevolgen van verlies of diefstal kunnen aanzienlijk zijn. Als mensen met verkeerde bedoelingen het document in handen krijgen, kunnen zij daarmee identiteitsfraude plegen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een lening of telefoonabonnement afsluiten op úw naam. Het gevolg is dan dat niet de fraudeur, maar u de rekening ontvangt. Jaarlijks zijn ongeveer 600.000 mensen in Nederland het slachtoffer van identiteitsfraude.

Signaleringslijst ministerie

Personen die regelmatig hun reisdocument verliezen, kunnen op een signaleringslijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties terechtkomen. Het gevolg is dan dat u een tijdlang niet meer in aanmerking komt voor een nieuw paspoort en alleen een identiteitskaart kunt krijgen. Daardoor is het dan een tijd niet mogelijk om naar landen buiten Europa te reizen. www.helmond.nl

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk?  Abonneer je gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!
Digitaal-wijkgericht-nieuws: Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.

1,837 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *