PIT-actie Gemert en Helmond: waslijst aan overtredingen

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft vandaag bij acties op een locatie in Gemert en op een locatie in Helmond een waslijst van overtredingen geconstateerd.

In het buitengebied van Gemert vond het team in een loods een professionele hennepkwekerij met 286 planten. De kwekerij is ontmanteld, de planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Via de bijbehorende woning werd illegaal stroom afgetapt. De stroom is afgesloten.

Ook waren er diverse milieuovertredingen en vonden er activiteiten plaats die strijdig zijn met het bestemmingsplan. De gemeente Gemert-Bakel gaat maatregelen nemen.

De verdachte heeft zich inmiddels gemeld bij de politie.

Brandgevaar in Helmondse woning

In een woning in het buitengebied van Helmond trof PIT een zeer brandgevaarlijke situatie in de meterkast aan. Er is meteen een erkend installateur ingeschakeld. Op zijn advies is de stroom afgesloten.

Ook werden spullen gevonden voor de inrichting van een hennepkwekerij. Ze zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Bij de woning was allerlei bedrijvigheid. De eigenaar had dat niet opgegeven aan de gemeente en daarmee handelt hij in strijd met het bestemmingsplan. Daarbij heeft hij ook diverse milieuregels overtreden. De gemeente Helmond gaat maatregelen nemen. Daarnaast werd sociale zekerheidsfraude vastgesteld. Senzer zoekt dit verder uit.

De gezinssituatie in de woning blijkt problematisch. In samenwerking met maatschappelijke instanties wordt voor het gezin op korte termijn ondersteuning geregeld.

Interventieweek ondermijning

De PIT-actie maakt deel uit van een grote interventieweek. In Zeeland, Brabant en Limburg zijn er deze week tientallen interventies tegen ondermijnende criminaliteit. Ondermijning is de vermenging van onder- en bovenwereld. Daarbij gaat het om illegale activiteiten die criminelen bijna niet kunnen uitvoeren zonder dat zij gebruik maken van legale diensten vanuit de bovenwereld. Bijvoorbeeld transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Veel organisaties werken samen

De politie, het Openbaar Ministerie, de gemeenten, de Belastingdienst en de Taskforce Brabant-Zeeland werken nauw samen bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. De gemeenten voeren daarbij bestuurlijke controles uit, zoals controle op adres- en sociale zekerheidsfraude. De politie en het Openbaar Ministerie richten zich op strafrechtelijke overtredingen, zoals drugs en mensenhandel. Allemaal zaken die inwoners direct of indirect kunnen raken.

Bij de acties in Gemert en Helmond waren de politie, de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel, Enexis, de Belastingdienst, Senzer, de gemeente Gemert-Bakel en de gemeente Helmond betrokken.

Ook inwoners kunnen iets doen

Ook inwoners kunnen een bijdrage leveren tegen ondermijnende criminaliteit. Zo kunnen ze overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492 – 58 73 09 of per e-mail: info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Bellen naar Meld Misdaad Anoniem kan ook: 0800-7000. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.

PIT

Het Peelland Interventie Team (PIT) is een interventieteam onder de regie van de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. De aansturing ligt op één centraal punt. Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan onder andere bestuurlijke wet- en/of regelgeving.

Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het gaat dus om toezicht en handhaving van zaken die ook inwoners direct of indirect kunnen raken. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

653 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *