• IVN wandeling Goorloop (9)
  • IVN wandeling Goorloop (7)
  • IVN wandeling Goorloop (13)

Het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) is een vereniging die alles, wat met de natuur te maken heeft, behartigt. Deze vereniging bestaat uit diverse werkgroepen met onder andere een vogelwerkgroep(De Zwaluw), een planten- en bomengroep en een jeugdafdeling.

Het IVN organiseert regelmatig publiekswandelingen voor de natuurliefhebbers, en dan in allerlei natuurgebieden in Helmond. De bekendste gebieden zijn wel het Coovels bos, het Warandepark en het (groot)Goor langs de Goorloop.

Deze wandelingen worden meestal in de media bekendgemaakt en zijn voor iedereen, ook voor kinderen geschikt. Een enkel gebied is ook toegankelijk voor rolstoelgangers en dit wordt meestal bij de aankondiging in de media bekendgemaakt.

Het IVN heeft ook een natuurgidsen- en schoolgidsenafdeling. Deze mensen begeleiden vaak de wandelingen en hebben dus kennis van alles in de natuur.

Vandaag stond er een publiekswandeling in het Goor op het programma en ik besloot een keer mee te lopen. Men moest verzamelen bij de slagboom iets voorbij de fruithandel van Jurrius. Meestal lopen er kleine aantallen natuurliefhebbers mee maar de laatste tijd is de belangstelling voor de wandelingen zo groot, dat de groepen in twee of soms drie groepjes verdeeld worden met elk een natuurgids. Er bleek veel belangstelling voor de wandeling: er hadden zich al ruim 30 mensen verzameld.

Deze wandeling werd geleid door de natuurgidsen Anne Regts, Maria Nijssen en Stefan Meijer en bijgestaan door enkele leden van het IVN die voor de gezelligheid meeliepen. Soms konden zij het verhaal van de natuurgidsen aanvullen met andere weetjes over het gebied. Er waren al enkele ruiters gesignaleerd. Het was niet koud, droog en beloofde een leuke wandeling te worden, tot het ineens begon te miezelen en het eindigde in een regenbui.

Het thema van de wandeling was dierensporen. In het Goor zijn reeën en (de laatste tijd) vossen gezien dus verrekijkers en fotocamera’s in de aanslag, was het motto.

Tijdens de wandeling werd er ook stilgestaan bij de bomengroei, het struikgewas en de smalle beekjes en waterpoelen. Mijn gidsen waren Stefan Meijer en Maria Nijssen, die allebei zo boeiend konden vertellen, dat iedereen doodstil was als zij aan het woord waren.

Het begon met de vondst van een trilzwam, een okergeel paddenstoeltje dat normaal gezien moeilijk te vinden was. Iets verderop vertelde Maria bij een groen wordende struik dat dit een kamperfoelie was en door het zachte weer al vroeg in bloei staat.

Verder in het bos kwamen we langs een stuk waar veel bomen omgewaaid waren en bij een van de bomen, een forse dikke afgebroken boom, wezen de gidsen op een vreemdsoortig gat dat verder door liep in de boom. Na overleg vertelden de gidsen dat het waarschijnlijk een klein vossenhol was, maar gebruikt  na de storm en nu verlaten was. Dit vermoeden werd bevestigd door het feit dat Maria enkele vossendrollen vond die Stefan opraapte om ze duidelijk te laten zien aan de natuurliefhebbers.

De lange rij wandelaars liep door en het begon iets harder te regenen. De gidsen stopten bij enkele bomen waar een rond gat in zat en een boom met een rond gat boven een ovaal gat. Hier werd uitgelegd dat het ronde gat meestal van een bonte specht was en het ovale gat waarschijnlijk van een zwarte specht. Ten slotte liepen we na ruim anderhalf uur weer richting het beginpunt, ook omdat het steeds harder begon te regenen.

Dat de natuurliefhebbers het een leuke wandeling vonden en erg leerzaam, bleek uit het feit dat bijna iedereen de gidsen persoonlijk bedankte voordat zij richting huiswaarts gingen. Het was een natte maar gezellige wandeling en de volgende keer ga ik waarschijnlijk weer mee.

De volgende wandeling is op zaterdag 11 maart in de Warande in Helmond. Aanvang 10.00 u. Eindtijd: 12.00 uur. Verzamelen Paviljoen De Warande: De Kluis 2, 5707 GP Helmond. Loopt u de volgende keer ook mee? U zult er beslist geen spijt van krijgen…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

1,834 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *