Reactie op de sloop van Oudt Peelandt

Sloop Oudt-Peelandt,

In Helmond heerst alom teleurstelling met betrekking tot de recente sloop van een fraaie trapgevel uit 1910 in de Ameidestraat in het oude centrum.

Uiteraard moet je keuzes maken, ook als gemeente, en je doet het nooit voor iedereen goed.
Dat deze trapgevel, waarvan we er in Helmond nog maar een paar hebben, nu gesloopt is, is ook zo’n keuze.
Het jammerlijke is dat deze gevel ondanks herhaald verzoek nooit de status van monument heeft gekregen die het zeker wel verdiende.
Jammer genoeg heeft, tot recent, nooit iemand uitgezocht wat de geschiedenis is van dit bijzondere pand. Ook wist niemand hoe de vier in de gevel aanwezige hardstenen gevelstenen in Helmond terecht zijn gekomen.

Sinds enige tijd echter wél, omdat Heemkundekring Helmont dit heeft uitgezocht. En dat verhaal brengt het pand, genaamd ‘Oudt-Peelandt’, volledig tot leven. Die naam refereert aan het feit dat deze gevel afkomstig is van een kasteel uit Liessel. De ingebouwde wapensteen is zeldzaam origineel omdat deze als een van de weinige de beeldenstorm in 1566 heeft overleeft. De gevel is met de vier gevelstenen, waaronder de wapensteen, opgebouwd door de bekende Helmonds architect Lambert de Vries. Diens latere panden, waaronder de Mariakerk (nu het Speelhuis) met Mariaschool en het Patronaat, staan wél op de monumentenlijst. Deze zijn gelukkig wél gerestaureerd en bewaard gebleven, al hebben ze minder historische diepgang en zijn ze pas 20 jaar later door Lambert de Vries gebouwd.

Vele bekende Deurnese en Helmondse families zijn verbonden aan ‘Oudt-Peelandt’, dat gebouwd is op de plaats waar ooit de middeleeuwse stadspoort ‘de Meypoort’ gestaan heeft. Na afbraak van deze poort rond 1810 bouwde een herbergier uit Liessel in 1832 op de vrijgekomen plek een nieuwe herberg genaamd ‘Oud-Phileutonia’.
Omdat het pand inmiddels afgebroken is kan er nu via archeologisch bodemonderzoek meer bekend worden over deze oude stadspoort.

Na een brand in 1910 kreeg de eigenaar, via zijn schoonfamilie uit Liessel, de kans om de sierlijke trapgevel van het Blokhuis uit Liessel op te bouwen als prachtige entree naar zijn nieuwe winkel.
‘Oudt-Phileutonia’ werd ‘Oudt-Peelandt’ naar de andere naam van het kasteeltje in Liessel: slotje Peelland.

Dat veel betrokken inwoners van Helmond de sierlijk aangelegde trapgevel hoe dan ook gewoon mooi vinden is niet meegewogen. De gemeente vind dat het pand geen binding heeft met Helmond en dat de bouwstijl van de gevel uit de mode is. Ook na verkrijging van de nieuwe informatie, waar men met enige moeite ook zelf naar had kunnen zoeken in een veel eerdere stadium, weigerde de gemeente om de nieuwe inzichten te omarmen en de standpunten te herzien.
Helmond is mede daardoor weer wat armer geworden in de ogen van veel inwoners.

Laten we daarom beter omgaan met wat nog over is en meer moeite doen om gegevens te achterhalen voordat we een definitieve mening hebben over onomkeerbare besluiten.
De gemeente heeft aangegeven dat ze een lijst op gaat stellen waarop historisch belangrijke gebouwen en dergelijk komen staan die niet meer gesloopt mogen worden zonder raadpleging van diverse instanties. Van al deze panden worden hopelijk de bekende gegevens openbaar gemaakt zodat betrokken inwoners en instanties daar onderzoek naar kunnen doen en deze zo nodig aan kunnen passen. Dit ter voorkoming van sloopvergunningen gebaseerd op onvolledige kennis.
Dan leidt de sloop van ‘Oudt-Peelandt’ uiteindelijk naar een beter beleid met betrekking tot het behoud van wat Helmond nog wél bezit.

Dat de unieke gevelstenen via de Heemkundekring van Deurne een mooie nieuwe plaats krijgen in Liessel, op de locatie van het Blokhuis, is een kleine maar fijne troost.

Mario Kuijpers,
Heemkundekring Helmont.

320 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *