• Lambertuskerk 25 mei 2018 Henk van Dijk DIOW (12)
  • Lambertuskerk 25 mei 2018 Henk van Dijk DIOW (49)
  • Lambertuskerk 25 mei 2018 Henk van Dijk DIOW (11)

Vanaf 16 april tot en met 25 mei, hebben 11 studenten van Sint Lucas uit Boxtel, voor hun eindexamen de muurschilderingen in de kooromgang van de Lambertuskerk gerestaureerd. De afbeeldingen op de muren zijn vervaardigd door Pierre Kuijpers en Emanuel Pereij, in de periode van begin 1900.

De studenten zijn begonnen met een uitvoerig voor onderzoek, alles zo goed mogelijk vast leggen op foto’s. Dan uitzoek wat voor materialen zijn er gebruikt, wat voor schoonmaakmiddelen moeten er gebruikt worden en ook afbeeldingen overnemen en op tekening zetten enz. Hierna start het uiteindelijke werkproces. De muurschilderingen schoonmaken, losse verfschilfers verwijderen of vastlijmen. Daar waar de afbeeldingen verwijderd zijn,, de plekken gronden. Als het nodig is stucen, schuren en dan de basiskleuren aanbrengen, Hierna dan met behulp van eigen gemaakte sjablonen of vanaf gemaakte foto’s, de afbeeldingen terug brengen.

Sommige afbeeldingen moesten in zijn geheel opnieuw worden aangebracht, omdat de oude afbeeldingen zo slecht waren, dat men ze niet meer kon herstellen. Het project is dusdanig groot, dat vanuit de kerk gezien, alleen het rechtergedeelte is gerestaureerd. Het linkergedeelte staat gepland voor oktober 2018 en is ook een examen project.

Het is nu voor de vijfde keer, dat studenten van Sint Lucas de restauratie werkzaamheden, als examen project in de Lambertus parochie. Er werd begonnen met de beelden in de sint Jozefkerk en daarna het hoofdaltaar van de sint Jozefkerk. Hierna kwam de Lambertuskerk aan de beurt met het Lambertus altaar, het Antonius altaar en enkele beelden. In 2017 hebben ze het Hoofdaltaar, de beelden die op het altaar staan en hebben ze het Maria altaar met de achtergrond hiervan gerestaureerd.

Op vrijdag 25 mei was de beoordeling van de muurschilderingen, door pastoor E. Seidel en Frans van de Leur, namens de parochie. De heren J.Dirckx en A. Kemps namens Sint Lucas en de heer Toonen is de rijks gecommitteerde. Al de werkzaamheden , zijn volgens de aanwezige heren, tot ieders tevredenheid zeer goed uitgevoerd en dat resulteerde in een 100 procent slagen van de studenten, die deze enorme klus op een fantastische wijze hebben geklaard. Hierdoor kon het geheel dan ook worden afgesloten met een verdiend glas champagne en een gezellig samen zijn.

© Foto’s, Henk van Dijk

2,005 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *