Rondleiding over De Groene Punt

Een oproepje om mee te gaan wandelen van Lambert Cox zag ik nog net op tijd in de agenda van Ditisonzewijk. Een vorige wandeling heb ik aan me voorbij moeten laten gaan, dus nu wilde ik toch graag van de partij zijn. Het startpunt was afgesproken op zondag 21 juli kruising Veldbeemd en Rochadeweg waar zo’n kleine veertig andere natuurliefhebbers al stonden te wachten.

Lambert kondigde zijn wandeling aan als wandelen en struinen in ‘De groene Punt’.  Hij beschrijft het gebied, dat hij op de kaart aanduidt, als een natuurgebied dat nog verder ontwikkeld wordt. Dankzij zijn (en die van zijn collega’s bij Natuurkanaal) onvermoeibare inspanningen heeft de gemeente Helmond besloten het gebied aan te duiden als natuurgebied.

Dertig jaar gebiedsontwikkeling

Het gebied is in 30 jaar tijd ontstaan, door de omlegging van de Zuid-Willemsvaart voor het scheepvaartverkeer. Grote bergen zand vormen nu de enige ‘bergen’ van Helmond met mooie uitkijkplekken voor flora en fauna. Het gezelschap werd door Lambert rondgeleid door het gebied waarbij hij hen wijst op het belang van de natuur en natuurbeheer. We lopen over pas gemaaide paden over de heuvels, langs het nieuwe kanaal, langs de Loop een rondgang van zo’n vier kilometer. Bijzonder in dit gebied is de aanwezigheid van vele ijsvogels. Wie deze vogel al eens heeft mogen zien, verbaast zich over de prachtige blauwe kleur, waardoor je ze wel de mooiste broedvogels in Nederland kunt noemen. Lambert vertelt dat hij ontzettend veel heeft geleerd van de waarnemingen die via de camera’s van Natuurkanaal zijn gedaan en waarmee hij diverse nesten ijsvogels heeft kunnen observeren. Er zijn ook nesten gered door de webcam die erbij geplaatst waren: nesten die dreigden te verhongeren voorzag hij van duizenden visjes, zodat ze toch konden volgroeien.

Een blik op de ijsvogels

Om zijn gasten te kunnen trakteren op een blik op jonge pas uitgevlogen ijsvogels heeft hij twee stokken in de oeverwand gestoken. De stokken fungeren als uitkijkpost voor de ijsvogels. Glimlachend vertelt Lambert dat hij de vogels eigenlijk heeft gelokt: ‘Ik heb daar wat maaien in het water gegooid, daar komen de visjes weer op af en dan komen de ijsvogels ook weer…en zo kunnen jullie zien dat ik niets te veel beloofd heb: jullie hebben ze nu met eigen ogen kunnen zien.’

Lambert heeft nog vele doelen voor ogen voor het gebied. Beperkt natuurbeheer en het creëren van een nestgelegenheid voor oeverzwaluwen is een van zijn doelen. ‘Het is zo’n mooie plek, tussen al dat water, dat kan bijna niet misgaan,’ vervolgt hij zijn verhaal. Na de twee uur durende wandeling met de mooie verhalen door Lambert heeft de bezoeker een goede indruk van de pracht van dit gebied gekregen. Lambert hoopt dat in de toekomst de bezoekers kunnen genieten van de natuur, de vogels en flora en fauna…’en natuurlijk hoop ik dat ze er geen rotzooi achterlaten, ik heb alles opgeruimd, er ligt nu niets meer en dat moet ook zo blijven,’ besluit de natuurliefhebber.

Foto’s wandeling Anja Donkers met dank aan Ben van den Berg voor de foto’s van de ijsvogels.

Zelf kon ik natuurlijk niet heel dichtbij de ijsvogels komen. Daarom heb ik een paar foto’s ter illustratie gevraagd aan Ben van de Berg. Hij maakte de foto’s van het ijsvogeltje vanuit zijn privé vogelhut in Broekhuizenvorst.

Voor meer informatie over het stukje natuur kijk dan naar deze impressie  die werd gemaakt door Natuurkanaal>>>>> De Groene Punt

676 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *