Ruimtelijk ontwikkelingsplan De Waart gereed

Op naar een woonbuurt met een open en vriendelijk karakter

Al enkele jaren werken Woonpartners en de gemeente Helmond samen aan een grote opknapbeurt in woonbuurt De Waart (De Waart, Matthijs Vermeulenstraat en Waartplein). Door onder andere meer verlichting aan te brengen en groenstroken overzichtelijk te houden, zijn al stappen gezet om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Ook bewoners leveren daaraan een bijdrage, bijvoorbeeld door het opzetten van een buurtpreventieproject. Op 12 december jl. werd het ruimtelijk ontwikkelingsplan vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Dat betekent dat er grotere en concretere stappen gezet kunnen worden.

 In het ruimtelijk ontwikkelingsplan is veel aandacht voor groen en speelplekken, sociale controle en verbinding, veiligheid en duurzaamheid. Brede wijktoegangen leggen de verbinding met het stadscentrum, de nieuwe Oranjekade en het Havenpark. De Waart wordt zo een woonbuurt met een open en vriendelijk karakter. In verschillende fases, verdeeld over een aantal jaren, gaan Woonpartners en de gemeente hiermee aan de slag.

Fysieke aanpassingen

Ongeveer 120 bestaande woningen ondergaan een grondige opknapbeurt en vanaf 2019 of 2020 start de bouw van ongeveer 150 nieuwe woningen. De nieuwe woningen worden gasloos ontwikkeld. Ze komen onder andere op de plaats waar nu de City-sporthal nog staat. De parkeergarage onder de City Sporthal blijft bestaan. Deze ondergaat een grondige renovatie om voldoende parkeergelegenheid te bieden aan de nieuwe bewoners. Doordat hierdoor minder ‘blik op straat’ komt, verbetert ook het straatbeeld.

 Groot onderhoud

Woonpartners start in februari 2018 met groot onderhoud aan de buiten- en binnenzijde van 37 woningen in De Waart. De woningcorporatie streeft ernaar in zoveel mogelijk woningen een energielabel A te bereiken. Daarnaast knapt Woonpartners de leegstaande woningen in de M. Vermeulenstraat en De Waart op om ze zo snel mogelijk weer te kunnen verhuren. Dit zijn woningen die behoren tot de 13 woningen die Woonpartners onlangs overnam van de gemeente. In een proefwoning, De Waart 47, konden de bewoners op 6 december alvast het resultaat zien van de uit te voeren onderhoudswerkzaamheden.

Investeringen

De investeringen in bestaande woningen en nieuwbouw van Woonpartners bedragen ca. 20 miljoen. De gemeente zal ca. 3 miljoen in openbaar gebied investeren. Behalve in fysieke aanpassingen, investeren de partijen ook in het versterken van de leefbaarheid, sociale verbinding, burgerparticipatie en zelfredzaamheid van buurtbewoners in woonbuurt De Waart.

2,091 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *