Selectie Helmond Sport opent ‘KWIEK in het Elkerliek’

Vandaag hebben zes spelers van de selectie van Helmond Sport ‘KWIEK in het Elkerliek’ geopend. KWIEK is een beweegproject dat álle patiënten én bezoekers aanzet tot bewegen. Vrolijke oranje figuren bij de liften en op de wanden, laten zien hoe eenvoudig meer bewegen is. Voor patiënten die aan hun kamer gebonden zijn, zijn er video’s gemaakt met oefeningen die op bed of op een stoel gedaan kunnen worden. De spelers van Helmond Sport gaven een kleine demonstratie van de oefeningen.

Bewegen ín het ziekenhuis? Zeker. Juist tijdens een opname of bezoek is bewegen van groot belang. Beweging draagt bij aan een beter herstel, aan behoud en opbouw van balans, kracht en uithoudingsvermogen. Het voorkomt fysieke achteruitgang van een patiënt. En dat niet alleen, bewegen bevordert ook het geheugen en geeft een goed humeur.

“Laat ons moeder toch even met rust. Ze is net geopereerd” horen de fysiotherapeuten van het Elkerliek regelmatig. Begrijpelijk, maar zo snel mogelijk in beweging komen – geactiveerd worden – is beter. Een oudere, kwetsbare patiënt verliest na drie dagen in bed liggen ruim een kilo spiermassa. Dat betekent dat veel alledaagse handelingen al bijna niet meer zelfstandig gedaan kunnen worden. Na vijf dagen bedrust, dient de vraag zich aan of iemand na de ziekenhuisopname nog wel op zichzelf kan wonen. Zó hard gaat dat. Heus niet alleen bij ouderen; ook jongeren die een week in het ziekenhuis liggen, voelen héél goed dat hun conditie sterk achteruit is gegaan. Bewegen houd je zelfstandig.

Daarom hebben de Vrienden van het Elkerliek de realisatie van ‘Kwiek in het Elkerliek’ mogelijk gemaakt, een initiatief van het team Geriatrie. Kwiek in het Elkerliek bestaat uit een reeks oefeningen verdeeld over alle etages, herkenbaar aan een vrolijk oranje figuur. Voor patiënten die niet mobiel zijn, is een serie van drie beweegvideo’s gemaakt. Deze video’s kunnen zij vanaf hun bedsideterminal bekijken en op bed of in een stoel meedoen. Om de oefeningen nog wat zwaarder te maken, zijn er op verpleegafdelingen beweegattributen zoals gewichtjes aanwezig. Alle patiënten én hun bezoekers, jong en oud, kunnen gebruik maken van KWIEK in het Elkerliek.

http://www.elkerliek.nl/beweegroute

HVB_0076 HVB_0043 HVB_0053 HVB_0070

561 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *