Het is namelijk zo dat als ze slapen in de lucht, dan slaapt de ene hersenhelft en is de andere hersenhelft actief. Zodoende kunnen ze blijven vliegen. (Stefan Meijer, vogelwerkgroep De Zwaluw, IVN Helmond)

Geen andere vogel brengt zo veel tijd door in de lucht. “Het is namelijk zo dat als ze slapen in de lucht, dan slaapt de ene hersenhelft en is de andere hersenhelft actief. Zodoende kunnen ze blijven vliegen,” aldus Stefan Meijer van IVN Helmond over de gierzwaluw. Ze hebben een lengte van ongeveer 17 centimeter en een spanwijdte van 42-48 cm. Het is een zomergast in Noord-Europa, die meestal aankomt in mei en binnenkort weer teruggaat naar Afrika. “We zijn nog net op tijd voor de opnames,” zegt gierzwaluwkenner Jan van de Rijt, eveneens van IVN Helmond. “Over een dag of tien vliegen de jonge gierzwaluwen uit en dan gaan ze terug.”

 

Als ik een vogel wil zien, kijk ik wel op mijn i-pad.

We treffen de drie leden van de IVN vogelwerkgroep “De Zwaluw” op de Willemprinzenstraat, midden in de binnenstad van Helmond. Waarom juist daar? Omdat daar enkele stenen van de huizen vervangen zijn door speciale stenen waar gierzwaluwen kunnen broeden. Gierzwaluwen bouwen hun nesten namelijk in holtes in hogere delen van muren. En we kunnen met de verrekijkers enkele jonge zwaluwen zien. Piet van de Berg maakt zich zorgen dat de jeugd zo weinig weet over de natuur. Hij vertelt een mooie anekdote die eindigt met: “als ik een vogel wil zien, kijk ik wel op mijn i-pad.” Enkele volwassen voorbijgangers worden nieuwsgierig als ze ons zien en willen ook wel even door de verrekijker kijken. De jeugdige passanten rijden door of proberen een grapje te maken.

Het verenkleed van de gierzwaluw is goed te onderscheiden van de boerenzwaluw of de huiszwaluw: het is geheel donker met uitzondering van de witte kin. Dit kunnen we ook goed zien bij de jonge zwaluwen die af en toe hun kopje naar buiten steken. Gierzwaluwen bouwen hun nesten ook wel onder dakpannen of gebruiken speciale nestkasten. Deze laatste zien we in de Leonardusbuurt. In de film hoor je nog veel meer informatie over de gierzwaluwen, zoals over hun populatie en over wat wooncorporaties doen voor de gierzwaluwen.

 

1,844 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *