• DIOWHCH Snuffelmarkt (8)
  • DIOWHCH Snuffelmarkt (21)
  • DIOWHCH Snuffelmarkt (11)

Ruim dertig jaar lang werd de overbekende snuffelmarkt van Stiphout op het terrein van de Greef stoffen gehouden. Helaas  komt hier op zondag 2 juni een eind aan. De snuffelmarkt wordt volgend jaar weer georganiseerd op 7 juni 2020 maar waar…is nog niet zeker. Ik had een gesprek met een van de organisatoren en maakte het volgende verslag.

De vier organisatoren, Toine de Greef, Hans Rooyakkers, Maarten Clement en Jan van de Meulenhof zijn het wel met elkaar eens. Dit terrein van de Greef was een geweldige plek voor de snuffelmarkt. Maar zij hebben er alle vertrouwen in dat het volgend jaar net zo mooi en gezellig zal worden. Op mijn vraag hoe zij eigenlijk aan zo’n enorme handel komen die verkocht kan worden blijkt dat de bewoners van Stiphout allemaal een brief in de bus krijgen voor vraag naar spullen. Dan gaan er een paar dagen voor de markt enkele boerenkarren naar de adressen en verzamelen dit op de plaats waar de markt gehouden zal worden. In totaal zijn er voor zo’n markt veel vrijwilligers nodig. Met de mensen achter de schermen zijn er dan ruim honderd mensen aanwezig die de spullen gaan sorteren voor de verkoop. Alle kleren bij elkaar, de elektronica bij elkaar, het glas en porselein werk bij elkaar en ga zo maar door. Aan het eind van de dag wordt er wat er overblijft weer gerecycled en hergebruikt.  Glas in de glasbakken, de kleren naar goede doelen, evenals het speelgoed. Wat er dan nog overblijft verdwijnt in de afvalcontainers.

Dus op zondag 2 juni stonden er achter de hekken mensenmassa’s ongeduldig te wachten op de opening. Dit jaar was het de eer aan wethouder Harrie van Dijk die er erg zin in had gezien zijn goede humeur en grapjes die hij maakte met de organisatie. Tegen de wijkreporter werd er al gezegd niet te dicht bij het hek te gaan staan om foto’s te maken. Eerst begreep ik het niet goed maar na de toespraak van de wethouder en het sein dat het hek openging werd het mij direct duidelijk. Het hek was nog niet half open of de mensenmenigte renden en holden letterlijk naar de vele kramen en grondplaatsen om maar zo veel en zo goed mogelijke handel te bemachtigen. Het leek wel een op hol geslagen kudde. De vele vrijwilligers werden letterlijk overrompeld door de vele grijpgrage handen en zij werden gek van de vragen wat dit en dat kostte. Na een half uur liep het allemaal wat soepeler en bij de vrachtwagen waar spullen per opbod werden verkocht stonden de mensen rijen dik. Een kraam was volgehangen met alleen maar bakpannen, koekenpannen en snelkookpannen en het zou niet lang meer duren of de hekken waren leeg. Ondertussen zag je de mensen in de hitte sjouwen met wasmachines, fietsen, televisieapparaten en andere elektronica. Het was een lust om te zien, alleen al hoe begerig de mensen naar de artikelen grepen. Een vader met een zoontje vroeg mij om een foto te maken van de knaap. Hij glom van trots en was dolblij. Hij had met zijn vader een volle emmer dieren gekocht vol weinig geld. Dinosaurussen, draken en andere voorhistorische dieren gingen met de nieuwe eigenaar mee naar huis.

Op het eind van de dag was er van het volle terrein niet veel over dan alleen veel rommel en achtergebleven spullen. Maar dat is voor de opruimteams. En volgend jaar? Wie weet waar het dan wordt gehouden…maar dat wordt zeker dan bekend gemaakt…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

731 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *