• DIOW HC masoeksadjaiow.nlhch (3) Pasar Malam
  • DIOW HC masoeksadjaiow.nlhch (46) Pasar Malam
  • DIOW HC masoeksadjaiow.nlhch (12) Pasar Malam

Ongeveer zeventig jaar geleden werd de stichting Pelita opgericht. Pelita had als doelstelling zich in te zetten voor de Indische en Molukse Nederlanders. Masoek Sadja (betekenis: wees welkom) werd een ontmoetingsplek waar men met elkaar een praatje kon maken met muziek en lekker eten. Ik maakte kennis met de vrijwilliger-coördinator Trix Coenraad-van Staden en medewerker van Pelita, Kees Schepel en zij vertelden mij het volgende : ” het centrale bureau van Pelita stond eerst in Den Haag maar verhuisde daarna naar Diemen. Pelita is Maleis voor olielampje en organiseren door heel Nederland de Masoek Sadja’s. We organiseren deze middag al ruim twintig jaar in Eindhoven en voor het achtste jaar in Brouwhuis en hier in het Veka sportcentrum hebben we ruimte genoeg.  Men mag de Masoek Sadja’s absoluut niet vergelijken met de Pasar Malam. De Pasar Malam is meer commerciëler. Maar de mensen die hier komen hebben net zo veel plezier als op een Pasar Malam. Sterker nog, de mensen vinden dit gezelliger. Zij kunnen hier gezellig met elkaar in contact komen en veel herinneringen  ophalen. En daar doen we het voor…”

Deze middag had iets speciaals omdat de Stichting nu zeventig jaar bestaat en hadden daarom Tante Lien(Wieteke van Dort) en Ais Lawa-lata, waar zij vaak mee optreedt, uitgenodigd. Tante Lien nam deze uitnodiging graag aan.

Zij kwamen samen binnen en namen plaats op hun mooie speciaal voor hen klaargezette zetels. Tante Lien nam direct het woord en het verbaasde mij dat zij ook vloeiend Maleis sprak. Ergens was dat wel te begrijpen; Tante Lien is gewoon een begrip op deze middagen. Zij maakte af en toe wat grapjes die ik natuurlijk niet verstond en begreep, maar dat was wel te verwachten. De mensen verstonden haar natuurlijk wel en er werd dus ook behoorlijk om gelachen.

Toen zij ging zingen werd zij begeleid door het duo Tuned die ook gedurende middag zelf veel Indische muziek speelden. Maar Tuned is van alle markten thuis. Hun repertoire werd afgewisseld met allerlei stijlen muziek: disco en soul, Indo-rock, country, rock-‘n-roll, Spaans en uit de 60 en 70-er jaren. Er werd tijdens het optreden van duo Tuned veel gedanst, van rock-‘n-rol en ook Indische dansen. Er waren maar weinig mensen die op hun stoelen bleven zitten.

En in de weinige rustmomenten kon iedereen genieten van de goede zorg van Hein die als gastheer achter de bar de scepter zwaaide. Er was ook de mogelijkheid om wat loten te kopen en natuurlijk lekker te eten. Zelf  kende ik niets van Indische gerechten, maar het rook heerlijk en smaakte mij zeer goed. Ik had dus weer een enorm gezellige middag.

De volgende Masoek Sadja vindt plaats op 28 september en weer in de Veka sporthal van 13.00 tot 17.00 uur op de Deltaweg. Maar als men meer informatie wilt kan men bellen met Kees Schepel (06-13521570) of de Facebooksite bezoeken. Het is beslist de moeite waard.

Ik wil hierbij Trix en Kees erg bedanken voor de gastvrijheid en informatie

Tekst en foto’s Hans Choufoer

1,646 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *