Stinkende Vellekes: Lezing door Theo de Jong

In 1988 werd in Helmond een vroegere leerlooierij opgegraven.  De archeologische resten bestaan uit looikuipen,werktuigen, kalk, leer en skeletresten van dieren. Er is cultuurhistorische informatie over deze leerlooierij bekend, zoals het bevolkingsregister, kadastrale gegevens, kranten-en fotoarchief, belastinggegevens en notariële akten. Bijzonder zijn de mondelinge overleveringen, opgetekend door mensen die de leerlooier in hun jeugd hebben gekend.
Uit historische bronnen konden economische schommelingen in de leerindustrie afgeleid worden. Het notariële archief gaf inzicht in de afdracht van belastingen, het aantal kuipen dat in gebruik was en het aantal knechten die in de looierij werkten. Deze bronnen geven een inkijkje in het looiersbedrijf dat in de 19e en begin 20ste eeuw actief was.
Dinsdag 23 januari 2018.  Het Baken, Pastoor van Leeuwenstraat 23, Helmond. Aanvang 20.00 uur. Bijdrage voor niet leden 2 euro, leden van de heemkundekring gratis.

Meer-Helmond-Binnenstad-digitaal-wijk-nieuws:
www.helmond-binnenstad.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Binnenstad
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over, cultuur, kunst, calamiteiten, evenementen, zakelijk, activiteiten-kalender, startpagina per wijk, overzicht-ondernemers in de wijk, wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER!

2,144 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *