Taalcoach helpt met Nederlands als tweede taal

Docente Monique Hoffman is taalcoach, werkt voor ‘Werkvloer Taal’ dat zich richt op de participatie van anderstaligen middels o.a taalcursussen en taaltrainingen op de werkvloer. Monique wordt door het Stadsleerbedrijf ingehuurd en is de stuwende kracht achter de taalcoaching bij het Stadsleerbedrijf. Zij is NT2-docent (NT2=Nederlands als tweede taal) en werkt in het pand van de LEVgroep.
Monique: ‘De meeste cursisten zijn statushouders uit Eritrea en uit Syrië. Er zijn ook mensen uit Birma, Polen, Irak, Afghanistan en Pakistan’, vertelt ze.
De deelnemers zijn bezig met de inburgeringscursus, dus de basiskennis is er al. Monique: Ze krijgen bij mij dus extra ondersteuning in het verwerven van de Nederlandse taal. Ik help de mensen om zelfstandig een bezoek te kunnen afleggen bij bijvoorbeeld de huisarts, tandarts en apotheek, of een gesprek te kunnen voeren met ambtenaren van de gemeente of de woningbouwvereniging. Maar zeker ook leer ik hen gesprekjes voeren met andere Nederlanders en over de Nederlandse gewoontes: hoe spreek je de mensen aan en hoe toon je belangstelling voor de mensen.’

Durven spreken met zelfvertrouwen

‘In de taalcoaching ligt de nadruk op leren durven te spreken en zelfvertrouwen te krijgen: hoe moet er online een afspraakgemaakt via de site van de gemeente of hoe vul je digitaal formulieren in. Ik vind het prachtig als ze dan terugkomen met verhalen, dat het gelukt is met bijvoorbeeld de afspraak bij de dokter en het bezoek aan de apotheek, dan ben ik geslaagd met mijn taalcoaching’. Het is fijn om te weten dat ze geheel zelfstandig hun zaken kunnen regelen en er niemand meer met hen mee hoeft. Dat werkt natuurlijk ook door als ze straks een baan krijgen en bij hun huidige vrijwilligerswerk bij de Klussendienst buiten.’ Deelname aan de Klussendienst Buiten of aan het project Zorg en Gemak of ander vrijwilligerswerk op maat bij het Stadsleerbedrijf is een voorwaarde voor gratis deelname aan de taalcursussen.

Taalcoach Monique Hoffman: “we mogen dit gezamenlijk project wel uniek noemen” (Foto: Mario Coolen, Ditisonzewijk.nl).

Taalcoach Monique Hoffman: “we mogen dit gezamenlijk project wel uniek noemen” (Foto: Mario Coolen, Ditisonzewijk.nl).

Netwerken in een fijne sfeer

De inspirerende taalcoach geeft aan dat ook het sociale aspect, zoals in een fijne sfeer netwerken en andere mensen leren kennen, erg belangrijk blijkt. De cursisten kunnen tijdens de lessen ook over persoonlijke problemen spreken, in een veilige omgeving: ‘Soms komen er emoties los tijdens de gesprekken, dan geef ik aan dat ze er gerust open over mogen zijn,’ geeft Monique aan.
De taallessen worden gegeven in kleine groepjes met veel individuele aandacht en duren ongeveer anderhalf uur per keer, ‘Maar,’ lacht Monique, ‘vaak wordt er na de les nog even nagepraat, over de problemen waar de deelnemers tegenaan lopen, dus kan de les wel wat uitlopen.’
Monique laat de deelnemers ook zelf aangeven waarmee ze moeilijkheden ondervinden: problemen in het huis, zoals een lekkage of kapotte verwarming. ‘Laatst vertelde een cursist dat zijn verwarming het al twee jaar niet doet, maar hij wist niet waar hij moest zijn om het aan te geven. Via de taalcursus leerik hen dan hoe men iemand inschakelt om dit te repareren.’
Ze leert hen ook mondig te worden, als het met een keer bellen niet lukt, dat hij dan nogmaals moet bellen. ‘Als het gesprek niet naar tevredenheid verloopt, adviseer ik ze bijvoorbeeld dat ze moeten doorvragen naar de directeur of leidinggevende.’
Anders dan de inburgering is de aanpak via de taalcoaching meer individueel, met aandacht voor de persoon en met meer aansporing voor spreken met elkaar. De lessen zijn niet alleen voor statushouders of vluchtelingen maar ook voor migranten die geen inburgering nodig hebben, zoals Polen en Marokkanen.

Hoe kom je in aanmerking voor de cursus?

Belangstellenden voor de cursus, het moeten wel volwassenen zijn, kunnen worden aangemeld via Senzer of kunnen inlichtingen verkrijgen bij de LEVgroep.

Monique: “Het mooie van dit project is de samenwerking tussen alle organisaties: Senzer, Werkvloer Taal, LEVgroep, Stadsleerbedrijf, Zorg en Gemak; kortom, door met z’n allen ervoor te zorgen dat iemand zijn weg kan vinden in de maatschappij. Ook www.ditisonzewijk.nl helpt hier een handje bij. Ja, we mogen dit gezamenlijke project wel uniek noemen.’


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website: www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over, cultuur, kunst, calamiteiten, evenementen, zakelijk, activiteiten-kalender, startpagina per wijk, overzicht-ondernemers in de wijk, wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER!

1,575 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *