Tijdens de Taekwondo Open Dutch op  zondag 25 januari in de sporthal op Suytkade was het weer erg druk. De internationale top was er ruim vertegenwoordigd. Hoofdrolspelers waren ruim 690 taekwondo-sporters uit meer dan 23 landen. Het is min of meer een voorbereiding voor de Europese kampioenschappen dit jaar in april in het Slowaakse Bratislava. Van de ITF bond Nederland was er dan ook bijna de gehele Nederlandse selectie aanwezig.

Vooral sporters uit Noorwegen en de Oekraïne, die eigenlijk wel gelden als de sterkste doka’s, waren er aanwezig. Zij zijn dan ook de verwachte kandidaten die kans maken op een Europese- of wereldtitel. Vanuit dit sportevenement kwamen er vorig jaar 13 Europese en 11 wereldkampioenen voort. Op de tien sportvelden wordt de competitie gespeeld in de onderdelen Sparring(twee tegenstanders tegenover elkaar waar zij elkaar bevechten met de voet en de vuist) en Tuls(presentatie van souplesse, kracht en focus).

Difesa Sports uit Helmond tekent voor organisatie van Taekwondo Open Dutch

Het is de 16e keer dat dit sportevenement werd gehouden. De organisatie lag in handen van Difesa Sports uit Helmond en stond onder leiding van de Sajun (master) Willy van de Mortel. Willy is zelf een legende in deze sportwereld. Hij is coach van het Noorse Taekwondo team en een internationale bekendheid in deze wereld. De deelnemende landen zijn onder meer Oekraïne, Noorwegen en Spanje, Italië, Noord-Ierland, Schotland, Duitsland, België en natuurlijk Nederland. Dit sportevent wordt begeleid door ruim 200 coaches en ruim 70 scheidsrechters.

Na een strenge controle bij entree kon men in de area  komen waar de tien speelvelden lagen. Het publiek kwam zo wie zo niet binnen maar werd naar de tribunes boven geleid. Je werd overvallen door het indrukwekkende schouwspel. Een enorme hal, volle tribunes en een mensenmassa van spelers op de velden. De indrukwekkende vlaggen en banners van de landen en de sportfederaties aan het plafond. Dan voelt men zich echt klein. Maar nog indrukwekkender was de discipline en eerbied die de sporters toonden voor de scheidsrechters, de wedstrijdtafels met bemanning en de Sajun(master) Willy van de Mortel die door de hele hal liep en in de gaten hield of alles goed verliep. Overal werd nederig met het hoofd geknikt of een kleine buiging want daar draait het in deze sporten om. Eerbied, respect en waardigheid. Er werden op de velden fanatiek gestreden om de overwinning en/of de eer.

Veel winnaars op het erepodium

Met enige regelmaat werden de sporters die klaar waren met een onderdeel en niet meer hoefden te sporten naar de hoek geleid waar het erepodium stond. Blije gezichten die brons, zilver of goud om de nek hadden hangen. Voor velen was het een mooie dag die hen medailles hadden opgeleverd. Maar er waren natuurlijk ook verliezers bij en die vonden dat  die dag op het Open Dutch toernooi toch nuttig was. Ze hadden er veel geleerd en dat was alleen maar gunstig voor de de volgende toernooien en wedstrijden die zij zullen bezoeken. Wat kan sporten toch fijn zijn.

Verslag en fotografie: Hans  Choufoer

Met dank aan Sajun Willy van de Mortel

 

230 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *