Tafeleenden zijn terug in De Warande

De tafeleenden zijn weer terug in de vijver van de Warande. Op mijn wekelijks bezoekje aan het Warandepark om te kijken hoe het is gesteld met het gevleugelde volk zoals de eenden, ganzen, zwanen en de aalscholvers werd ik flink teleurgesteld. Helaas, alle mandarijneenden waren verdwenen, zowel in de kleine als in de grote vijver. Maar te gelijkertijd werd ik wel verrast door een aantal tafeleenden. Om precies te zijn zwommen er 14 rond. Aangezien de tafeleenden erg schuw zijn was het niet verwonderlijk dat zij allen in het midden van de vijver bleven zwemmen. Misschien zegt de naam tafeleend u niet veel, vandaar even een kleine omschrijving.

Tafeleenden zijn eigenlijk duikeenden en zijn in Nederland eigenlijk alleen te zien in de herfst en de winter maar ook in het vroege voorjaar. Het mannetje heeft een donkerrood-bruine kop, een zwarte borst en een zwarte staart. Het vrouwtje daarentegen heeft een licht-bruine kop en zwarte staartveren. De Tafeleenden worden niet groter dan 42 tot 49 centimeter en wegen iets meer dan achthonderd gram. Ze lijken wel een beetje op de Krooneenden.
De broedperiode is van eind april tot begin mei en een legsel kan 8 tot 12 groenkleurige eieren bevatten en de broedtijd is ongeveer 25 dagen. De kuikens zijn zwartachtig bruin. Het nest wordt gemaakt van riet en ander plantaardig materiaal en de binnenkant is opvallend bekleed met mos.
Hoewel het geen bedreigde eendensoort is neemt het aantal wel af. Tafeleenden komen voor in west-Europa tot centraal Azië en noordelijk China. Het is beslist de moeite waard eens te gaan kijken naar deze eenden alleen zal men wel geduld moeten hebben. Als zij op het water drijven is er niet veel actie te zien. Maar de aanblik van de mooie kop op dat lichte lijf is al een lust voor het oog…

Verslag en foto’s: Hans Choufoer
Bron: vogelbescherming

94 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *