Terug in de tijd naar: De Rayse Heij

Als u in de Rijpelberg woont heeft u het misschien weleens gezien, diep in het Bakelse bos ligt een vloermozaïek verscholen. Ook ik heb het tijdens het wandelen ontdekt en ging opzoek naar het verhaal achter deze overblijfselen. Na een tijdje zoeken op internet vond ik al snel het verhaal van De Rayse Heij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Landgoed
In dit Bakelse bos stond namelijk het landgoed van familie Raymakers. Voorvader Frans Raymakers kocht voor zijn kinderen in 1929 de ‘Rayse Heij’, toen lag het nog in de gemeente Bakel-Milheeze. Het terrein dat hij kocht was één van de mooie en unieke natuurgebieden rond Helmond. Ruim 16 hectare afwisselend natuurschoon met bossen, een zandvlakte en een stukje hei.

Theehuis 
Iets voor de plek waar de zandvlakte begon, lag een groot donker bosperceel met een klein huis dat bekend is als ‘het Theehuis’. Het werd waarschijnlijk gebouwd in 1929. Het was een eenvoudig vierkant houten gebouwtje van ca. 7 bij 7 meter met een groot overdekt terras. In het oorspronkelijke mozaïek terras van het Theehuis liet grootvader Frans in 1929 de namen schrijven van zijn drie oudste kleinzonen: Frans Jzn, Goort (Peter) Kzn. en Rudolph Rzn. Het ‘Theehuis’ is dus het eerste huis dat op de ‘Rayse Heij’ gebouwd werd, en een plek waar ook groot-moeder Heijmans, die al in 1934 stierf , nog enkele jaren heeft kunnen genieten van de ‘Rayse Heij’. Later werd het Theehuis, voorzien van een keukentje en een pomp, regelmatig gebruikt als vakantiehuis.

 

Het Weversnest
Midden op het uitgestrekte landgoed stond een klein maar uniek woonhuis waar de familie Raymakers ruim 50 jaar lang een deel van hun zomervakanties en zelfs af en toe de winter doorbracht. Naast dit huis lag een terras van waaruit je kon kijken op een wat lager gelegen en door bossen omgeven ven bekend als ‘de Vijver’ waar gespeeld en genoten werd van de zon, het zandstrand, het koele water en de stilte.Het huis werd in 1932/1933 gebouwd voor een bedrag van maar 7480 Nederlandse gulden.                                                   640x480_0869_rayse_heij_met_serverus_&_eloy_raymakers

Het zomerhuis was niet alleen uniek vanwege de ligging en de rust die ervan uitging, maar ook vanwege de architectuur. Aan de buitenkant doet het denken aan een schip of ark met in de boeg een toren als steven, twee grote ramen en twee ‘patrijspoorten’, en het geheel overdekt met een rieten dak.

Zoals het huis van grootvader Frans in Helmond de bijnaam ‘Het Wevers-nest’ kreeg, ontving ook het huis op de ‘Rayse Heij’, de naam ‘Weversnest’ een naam die het huis tot op de dag van vandaag draagt. Tussen 1930 en 1975 is de Rayse Heij door de familie voornamelijk in de zomer gebruikt als vakantieoord. De voorzieningen van het woonhuis waren primitief. Er was nog geen stromend water, geen elektriciteit en behalve een open haard geen ver-warming. Hierdoor leende het huis zich niet voor een winters verblijf.

Oorlogsgasten
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de ‘Rayse Heij’ meer een toevluchtsoord of schuilplaats dan een vakantieoord. Omdat thuis in Helmond aan voedsel een tekort was, werd de ‘Rayse Heij’ een soort revalidatieoord. In de ‘Rijpelberg’, richting Bakelse Aa, lag namelijk een kring van boerderijen waar je van alles kon krijgen: melk, kaas en eieren, levensmiddelen die in Helmond en overal elders ‘op de bon’ waren.

Militaire eer
Een van de mensen die tijdens de oorlog tijdelijk onderdak op de ‘Rayse Heij’ vonden was Frans Jozef van Thiel. Hij logeerde er in de zomer van 1943 met zijn vrouw Carla Hoijng en hun kinderen. Tijdens hun verblijf stortte daar, in het Zuidbos van de Rayse Heij, een Brits militair vliegtuig van de Royal Air Force neer.  De bemanning kwam hierbij om het leven. De eerste man die hulp bood bleek een boer die, geknield en met zijn pet in de hand, naast het stervende lichaam van de piloot zat te bidden.     640x480_0879_begrafenis_rayse_heij_van_raf_piloot

Vandalisme en kraker
Aan het eind van de jaren zestig werd het praktische onderhoud van de ‘Rayse Heij’ een probleem. Niet alleen als gevolg van de financiële problemen bij de ‘Koninklijke Ray-makers’, maar ook vanwege het opkomende vandalisme in Nederland. Ook de ‘Rayse Heij’ leed hier ernstig onder. De bescherming van het woonhuis en het theehuis werd een ware nachtmerrie. Het kilometers lange hek rondom het terrein werd regelmatig vernield. In het woonhuis werd meerdere malen ingebroken en eenmaal werd zelfs het meubilair in brand gestoken.  Het Theehuis werd jarenlang gekraakt en door de kraker totaal vernield achter gelaten. Herstel van al deze voortdurende vernielingen kostte tenslotte zoveel geld dat de familie Raymakers zich gedwongen zag om op zeker moment de ‘Rayse Heij’ te verkopen.

Verkocht
Pas in 1978 is deze villa verkocht, maar wel binnen de familie. De nieuwe eigenaars stelden het met de beste bedoelingen ter beschikking aan drugsverslaafden. In deze periode raakte villa en theehuis onderkomen. Het theehuis werd gekraakt en eind jaren 70 afgebroken. Het woonhuis kreeg vanaf ca. 1990 weer reguliere bewoners, die hun best deden het in ere te houden. Zo kende ’t Weversnest’ en het theehuis over de jaren vele gebruikers.

 

 

 

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk?  Abonneer je gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!
Digitaal-wijkgericht-nieuws: Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.

1,664 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *