Theatergroep NEST speelt buitenvoorstelling ‘Human Conditions’

Zondag 8 september 2019 speelt theatergroep NEST onder leiding van regisseur Dorot Sobczyk ‘Human Conditions’: haar eerste buitenvoorstelling op het Speelhuisplein in Helmond. NEST bestaat uit een groep van negen bevlogen volwassen cursisten van Kunstkwartier Helmond. Het afgelopen jaar hebben zij elke donderdagavond theaterlessen gevolgd en is door middel van improvisaties een bewegingsvoorstelling ontstaan. Regisseur Dorot vertelt hierover:

“Een theaterzaal was niet meer vanzelfsprekend toen Zaal Scala als mogelijkheid voor onze voorstelling wegviel. Dat gegeven gecombineerd met de wens vanuit Kunstkwartier om kunst aan de stad te verbinden vormde voor mij de uitdaging en een kans om te onderzoeken hoe ik met theatergroep Nest op locatie in de stad een voorstelling kon maken. Ik geloof erin dat verhalen en kunst in de hedendaagse drukke tijden meer dan noodzakelijk zijn in onze samenleving. We leven steeds meer in kant en klare concepten en zijn zo druk dat we soms vergeten te leven, te ademen. Er is ruimte nodig voor stilte, verbeelding, verwondering, en verbinding. Mijn droom is dat deze voorstelling gaat leven in de stad, op het plein, tussen de mensen. De stad als decor en haar inwoners als medespelers.”

Dorot stelde haar spelers aan het begin van het cursusjaar de vraag: ‘waar voel je je thuis in je stad, en welke plek bezorgt je een onprettig gevoel?’ Vervolgens heeft ze, op zoek naar een decor, een inspirerende toer gemaakt langs de genoemde plekken in Helmond met de bijzondere verhalen van de spelers in haar achterhoofd. Uiteindelijk koos ze voor het Speelhuisplein: “De onmogelijk grote buitenwereld, die heel erg ‘af’ voelt en waar alles in beweging is, leeft, knokt, scheurt, en ademt. Daartussen plaatste ik de personages die soms letterlijk kilometers afleggen en op volle intensiteit alles aangaan om niet te worden vermorzeld door het enorme plein.”

Onze improvisaties resulteerden in verschillende thema’s: onderweg zijn, kwetsbaarheid en perfectie, stormen die plots ontstaan, en vooral ons verlangen naar een plek waar het goed is zoals het is. Hoe we virtuoos in het leven slagen om daar niet in de buurt te komen. Of toch, in een onbewaakt ogenblik, als je het het minst verwacht…

Dorot: “Het is spannend om op deze manier theater te maken. Soms werkten de improvisaties die we maakten binnen fantastisch, maar vervlogen ze buiten op het grote plein. De uitdaging was dan om het zó aan te passen dat het uiteindelijk toch werkt. Het was ontzettend leuk om in de laatste fase vooral buiten te werken. We hebben bijzondere dingen meegemaakt: mensen die bleven kijken, feedback gaven, lachten of zich verbaasden in het voorbijgaan. Er waren zelfs mensen die vroegen of ze even mee mochten doen.”

Alles wat zich afspeelt op het plein doet mee aan de voorstelling: het geluid van de auto’s, een zwerm vogels, een wandelend echtpaar met hun hondje, een te hard scheurende brommer, de wind die plots opwaait… Het plein komt tot leven. Die magie voelt iedereen en dát is de kracht van theater.

De voorstelling wordt gespeeld om 14.00 en 17 uur op het Speelhuisplein in Helmond en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Meer informatie over Kunstkwartier: www.kunst-kwartier.nl

Fotograaf: Dave van Hout

728 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *