• DIOWHCHTEAK_WONDO (29)
  • DIOWHCHTEAK_WONDO (12)
  • DIOWHCHTEAK_WONDO (16)

Op het sportcomplex van City Resort Helmond werden op zaterdag 26 januari voor de tweede keer de open kampioenschappen  gehouden.

Het was een indrukwekkend toernooi met ruim 778 deelnemers uit 19 landen. Het was een bijeenkomst van vele culturen. Slovenen, Ieren, Noren, Engelsen, Duitsers en enkele meer. Er waren 112 scheidsrechters aan het werk op de spektakel. Jazeker, spektakel. Want bij binnenkomst in de hal werd ik mee genomen naar het midden van het strijdtoneel en was overdonderd van dit mooie en indrukwekkende tafereel. Boven waren de tribunes overvol met publiek en beneden was het een kakofonie van verschillende talen.

De grote naam die op dit toernooi met eerbied werd uitgesproken was die van de heer Willie van de Mortel met een aanzienlijke staat van dienst. Hij is een eerbiedwaardig persoon die zelf de 8e Dan heeft behaald in de sport. Momenteel is hij de bondscoach van Noorwegen maar heeft daarvoor als bondscoach voor Italië, Slovenië, Nederland gefungeerd. Ik had een kort gesprekje met hem en verbaasde mij steeds meer over de rangen en standen in de sport. Alles draait hier om respect. Ook na het spelen worden de scheidsrechters en de coaches met een hoofdknik bedankt en begroet.

Tijdens dit toernooi zijn er steeds zes scheidsrechters per veld aanwezig. Er waren tien velden in gebruik. Aan de kleur van de stropdas van de scheidsrechter herkent men zijn rang. Er was blauw, geel en rood. Het heeft ook met het niveau van de sport te maken. De gele stropdas is meestal iemand met zeven of acht Dan. Eerst komen de banden die men om het pak draagt, diverse kleuren en ook gekleurde banden met 1 of 2 witte strepen. Daarna komt de Dan. Om alles uit te leggen heb je een heel boekwerk nodig en dat zal ik u besparen.

Maar het geheel was erg indrukwekkend en de kreten die je constant hoorde was van vreugde of teleurstelling. Indrukwekkend waren eigenlijk wel de sporters van Ierland en Slovenië. Grote en gespierde jongens en meisjes. Stevig ingepakt en beschermd met hoofdstuk, bitjes die het gebit moesten beschermen en voor de jongens natuurlijk de tok. Aan de voeten stevig schoeisel dat wel een beetje op sandalen leek.

Het was een mooie gewaarwording om dit schouwspel te zien. Het bleek wel een harde sport. Maar daar waren de beschermende materialen voor…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Meer-Helmond-Centrum-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website: www.helmond-centrum.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Centrum
Twitter: @Helmondcentrum
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk,Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

751 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *