Vanmorgen om half acht lag ik op bed toen ik een luid gezang en praten hoorde. Nu is dat praten niet zo gek dacht ik maar wie gaat er dan zo vroeg zingend door de straat. Late feestgangers? Ik keek met mijn slaperige hoofd uit het raam en zag tot mijn verbazing een veertigtal wandelaars bepakt en gezakt met paraplu’s lopen. Ik stormde zo goed als het ging naar beneden en hield de groep aan en vroeg wat er aan de hand was. Een dik ingepakte man vertelde dat zij begonnen waren aan de Olat tippelwandeling van veertig kilometer en als ik er meer van wilde weten moest ik even naar Zaal Vissers gaan waar het startpunt was. Goed, ik stapte op de fiets en ging richting oud-Brouwhuis. Tja, je bent wijkreporter of niet. Het regende dat het goot maar dat vond ik wel lekker, ik werd er goed wakker van. Eenmaal aangekomen zag het zwart van de mensen. Allemaal met regenjassen en regenpakken en natuurlijk ook de plu’s. Ik maakte kennis met Joop Wesseling, de voorzitter van Olat. Ik had een gesprek met hem (uiteraard bij een heerlijke kop koffie) en maakte het volgende verslag.

Olat is een wandelvereniging die in 1967 is opgericht in Sint-Oedenrode. Inmiddels is de vereniging gevestigd in Olland en is aangesloten bij de atletiekunie en de KWBN (Koninklijke Wandelsportbond Nederland). De vereniging heeft inmiddels al ruim elfhonderd leden, veelal afkomstig uit ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven. Zij organiseren ruim twintig evenementen per jaar. De naam Olland brengt soms wel een glimlach op het gezicht als je hoort dat Olat staat voor Ollandse Lange Afstand Tippelvereniging. De meeste wandelingen die zij organiseren gaan door zandgronden, bospaden en andere stille weggetjes en  natuurgebieden. Joop vertelde mij ook natuurlijk van de verschillende vergunningen die aangevraagd moesten worden (iets waar ik niet eens aan dacht). Dit was onder andere bij de gemeente Helmond, het Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, dit omdat de wandelaars ook door natuurgebieden moesten lopen.

Op zondag 20 oktober werd er gestart bij Zaal Vissers en de wandelaars konden kiezen uit diverse afstanden. 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. Na inschrijving of aanmelding kregen de deelnemers een route beschrijving mee en de waarschuwing soms op enkele paden uit te kijken want de Tourclub hield er ook een toertocht. Op diverse plaatsen tijdens de wandeling waren er verzamel- en rustposten geplaatst waar men kon genieten van een lekkere kop koffie- of thee, warme chocomelk, soep, frisdrank en een broodje. De verzorging was dus top. Hulde aan de organisatie. Er deden vandaar ruim 35 vrijwilligers mee dus overal was aan gedacht.

Van berouwhuis naar Deurne en Vlierden

De wandelingen voerden de mensen van Brouwhuis naar Deurne en Vlierden en ik fietste naar enkele punten in Brouwhuis waar ik de wandelaars kon volgen en natuurlijk op de gevoelige plaat kon vastleggen.

Maar overal waar ik kwam en stond zag je vrolijke gezichten en een overdosis enthousiasme. Veel wandelaars waren goed gekleed tegen de regen. Het was niet koud want in de bossen was het lekker warm en koel. Ook waren er sportievelingen die de hond ( een wandelaarster had er zelfs 3) mee genomen hadden. Hebben zij ook een beetje beweging. Wat ook opmerkelijk was dat de sommige alleenlopers werden mee gevraagd door de groepjes wandelaars. Dan was het niet zo saai om alleen te lopen omdat sommige delen van de wandeling saai en eindeloos lang leken.

Af en toe kwam er een vrijwilliger op de mountainbike langs om de posten te bezoeken en als het nodig was de vele bordjes te controleren die de wandelaars de goede richting wezen zodat er niet verkeerd werd gelopen. Maar het ging allemaal goed en de wandeling was een gezonde tippel zoals werd beaamd.

De Olat organiseert overal wandelingen en evenementen. En als u meer wilt weten over deze vereniging of hun activiteiten kunt u kijken op de site: www.olat.nl. Dus voor een sportief dagje wandelen kunt u daar altijd terecht.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

527 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Monique Reply

  Ik hoorde er niet bij maar voelde dat er een foto gemaakt werd hihi

  Me and 3 RRs

 2. Mieke en Toon Reply

  Een mooi verslag,leuk om te lezen,ook wij zijn fanatieke Olat wandelaars en….vrijwilligers

 3. Ankie Reply

  Ik ben een van de wandelaars van de 40 km.
  Maar wat heb je toch een mooi verslag geschreven van een schitterende tocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *