Trends in bordspellen

Voor dit artikel zijn we buiten de gemeentegrenzen gaan kijken. Tijdens het spellenspektakel in het beursgebouw in Eindhoven konden de duizenden bezoekers kennis maken met de nieuwste bordspellen. In de speelgoedzaken kun je maar een fractie vinden van het enorme aanbod aan bordspellen. De echte liefhebbers van bordspellen kijken dan ook uit naar de spellenbeurzen, zoals die in Essen, de grootste spellenbeurs van Europa, en in Eindhoven. Tijdens deze beurzen kunnen de bezoekers de nieuwste bord- en kaartspellen uitproberen. We bespreken een aantal van de nieuwste spellen. Wellicht zit er een cadeautip bij Sinterklaas of de kerstman.

Nieuwe spelen

999Games, bekend van o.a. Catan en Carcassone, had de grootste stand en presenteerde enkele nieuwe spellen. Exit is een nieuw spel, gebaseerd op de bekende escaperooms. Het spel is er in meerdere varianten, maar is slechts eenmalig te spelen. Bij De Kwakzalvers van Kakelburg ga je drankjes brouwen. Clever is een nieuw dobbelspel en bij The Climbers moet je de top bereiken.

Voor jongere kinderen is La Cucaracula een leuk nieuwe spel van Ravensburger. Iedere deelnemer moet zo snel mogelijk al zijn kaarsjes uit het veld ophalen. Maar een kakkerlak, die op batterijen werkt, loopt ook door het veld. Als het je raakt, ben je je kaarsjes kwijt en moet je terug naar het startpunt. Aan het einde van het spel kun je de kaarsjes terug verdienen door de kakkerlak met een katapult door een gat te schieten. Per kaarsje krijg je drie pogingen.

Onze favoriet

Onze favoriete nieuwe spel was Cacao, uitgegeven door White Goblins Games. Tijdens het spel leg je tegels aan met vier stamleden aan. Als er een hoek ontstaat op het bord, leg je tevens een of twee oerwoudtegels aan. Als een of meer van de stamleden grenst aan een oerwoudtegel, dan krijg je cacaobonen, verkoop je cacaobonen, krijg je geld, mag je je waterdrager opschuiven of probeer je de meerderheid te krijgen bij de tempels. Je moet goed bedenken waar en hoe je jouw tegels neerzet, om aan het einde het meeste geld te hebben verdiend. Het spel voor twee tot vier spelers ziet er mooi vormgegeven uit en duurt hooguit drie kwartier. Er is reeds een uitbreiding te koop en in 2019 volgt een nieuwe uitbreiding.

Cacao

Cacao

Uitdagingen voor één persoon

Voor de momenten dat je geen vrienden of familieleden in de buurt hebt, biedt SmartGames diverse puzzels en spellen voor één persoon. Iedere puzzel of spel kent 48-120 uitdagingen, variërend van makkelijk tot zeer moeilijk. Dit jaar waren er diverse nieuwe spellen op de beurs te zien. Zo waren er twee kubussen, waarbij je de losse onderdelen zo moet neerleggen dat het overeenkomt met het plaatje. Dit is een goede oefening in 3D kijken. Voor de kleinere kinderen was er Doornroosje, waarbij je doolhoven moet overwinnen. Een andere nieuwe uitdaging is Squirrels go nuts. Op het eerste gezicht lijkt dit een spel voor kinderen, maar ook hier worden de uitdagingen steeds moeilijker. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad moet je met twee tot vier eekhoorns schuiven. Iedere eekhoorn heeft een noot bij zich. Alle noten moeten in de gaten worden gestopt, maar als een eekhoorn de noot in het verkeerde gat stopt, is de kans groot dat je niet uitkomt.

Squirrels go nuts

Squirrels go nuts

Nieuwe varianten van bestaande spellen

Vele mensen kennen Catan en Carcassone. Tijdens de beurs konden nieuwe varianten van beide spellen gespeeld worden. De nieuwe varianten van Catan waren Game of Thrones en de Opkomst van de Imca’s. Van Carcassone konden de bezoekers de Safari en de Amazone variant uitproberen. Bij deze laatste wordt de Amazonerivier gebouwd en dienen de spelers met een bootje zo ver mogelijk de rivier op te varen. Tegelijkertijd bouwen ze hutjes in de oerwouden met de meeste dieren en maken ze grote stranden. Een leuke variant, die zelfstandig (dus zonder het basisspel) te spelen is. Een brede tafel is wel noodzakelijk.

Carcassone Amazone

Carcassone Amazone

 

1,088 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *