Op zondag 17 februari vond in de parkeergarage bij We-Jump en Kidsplaza een nieuw evenement plaats: UrbanMatterz Sports Indoor Edition.
De eerste editie mocht direct rekenen op zo’n 2000 enthousiaste bezoekers.

Omdat tijdens het UrbanMatterz festival afgelopen september, de weersomstandigheden ervoor zorgden dat een flink aantal urban sports letterlijk en figuurlijk in het water waren gevallen, zocht de Stichting UrbanMatterz naar een alternatief voor sportief Helmond en omgeving.
Samen met een aantal partners werd daarom dit nieuwe, gratis toegankelijke event georganiseerd voor alle (urban) sportliefhebbers.

Vette Urban Sports
Onder de bezoekers waren veel kinderen in de basisschoolleeftijd met hun ouders. Zij genoten o.a. van de freerunning-, breakdance- en trampolinedemonstraties.  Maar het allerleukste was volgens Jasper (10) dat je echt alles zelf mocht uitproberen. “Ik had wel een flyer op school meegekregen, maar toen ik een week later wilde inschrijven voor de workshops, waren de meeste al vol. Ik baalde wel hoor. Stom van me. Maar toen ik hier was mocht ik toch alles uitproberen en gaven de begeleiders ook tips. Dat was heel vet! Het allerleukste vond ik Freerunning, echt supercool! Er was een jongen echt heel erg goed. Die heeft me ook nog nieuwe dingen geleerd.”
De demo shows van de dance crews van Unity Eight trokken veel bekijks. Vriendinnen Lisa (11) en Sofie (11) hadden een plekje weten te bemachtigen voor een van de dance workshops. “We hebben superleuke nieuwe moves geleerd. Woensdagmiddag gaan we samen verder oefenen.”
De jeugd kon kennismaken met BMX, freerunning, breakdance, steps, skateboarden, skaten, trampoline tricking, gauswheel en streetsoccer.
In de pannakooi kon Julia op veel bewondering rekenen. Niet verwonderlijk: Julia speelt eredivisie voetbal vrouwen bij Achilles’29. Ze werd begeleid door een student van Summa Sport en Bewegen.
Stijn (12) steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken: “Niet normaal wat zij kan. Ze is beter dan de jongens hoor.” In de pannakooi had Julia het druk met alle uitdagingen.

Samenwerking
René Taal is een van de organisatoren. “Dit is echt een dikke geslaagde eerste editie en het aantal bezoekers is boven verwachting. Net zoals het festival in september, is deze Indoor Edition gratis te bezoeken. Door de samenwerking aan te gaan, kunnen we onze krachten bundelen. Bij het zoeken naar een geschikte overdekte locatie kwamen we terecht bij We-Jump en Kidsplaza. Zij waren direct enthousiast.”
Teun Spreeuwenberg (eigenaar van We-Jump) is blij met de enorme toeloop bij zijn trampolinepark. “Voor veel bezoekers is het een eerste kennismaking met ons en we zien de mensen genieten.”
Om de demo’s te kunnen zien door de Knip-jumpers (trampoline groep van het Dr Knippenbergcollege en studenten van het Summa sport en bewegen) en Trampoline Tricks door Cris van Schijndel, was het dringen geblazen.


Festivalsfeer

Hans van den Berkmortel, voorzitter van de Stichting Urban Matterz, is tevreden over de eerste editie. “Het evenement ademde de festivalsfeer zoals we die kennen van het UrbanMatterz Festival in september. UrbanMatterz Sports Indoor is uit nood geboren vanwege het slechte weer afgelopen september, maar dit is zo succesvol, dat we er nu al aan denken om hier een jaarlijks terugkerend event van te maken. De urban sportaanbieders in Helmond en omgeving verlenen graag hun medewerking. Zij begeleiden de vele workshops en tonen hun skills. Alle sportaanbieders hebben samen met ons de handen ineen geslagen om een prachtig evenement neer te kunnen zetten voor de jeugd. Samenwerken loont.”
Die samenwerking is er ook zeker met Jibb+ Helmond, die mede tekende voor de organisatie.

 

Enthousiast
Wethouder Harrie van Dijk bracht UrbanMatterz Indoor Sports ook een bezoekje. Hij stak zij enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Ik dacht even een uurtje te gaan, maar ik sta hier zo te genieten.”
De stichting UrbanMatterz is blij met de erkenning vanuit de Gemeente en het toezegde maximale subsidiebedrag voor 2019 van euro 50.000.

Hans van den Berkmortel: “Met deze toezegging kunnen we het hele jaar door urban activiteiten ontwikkelen zoals Urban Sport, Art, Music, Dance en Education. Met als gemene deler het promoten van  Urban culture, lifestyle & environment. We zetten samen Helmond op de urban-kaart”

Nieuwe locatie
Het UrbanMatterz festival weekend in september zal (m.u.v. de concerten) verplaatst worden van de Cacaofabriek naar een nieuwe locatie in het centrum. Onder en rond de Traverse brug is de broodnodige ruimte om het activiteiten aanbod te kunnen uitbreiden en het heeft de gewenste urban uitstraling.

 

Terugkijken

Nagenieten van het festival? Dat kan! Omroep Brabant maakte voor het programma ‘Zinderend Zuiden’ tv opnames en stagiairs van het platform “Ditisonzewijk” maakten een videoregistratie.
Volg de socials van Urban Matterz om niets te missen!


Bronfoto’s : copyright Deamer


 

389 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *