De vereniging Veilig Verkeer Nederland, die elk jaar verantwoordelijk is voor de fiets examens op school, hadden dit jaar de route van het examen drastisch veranderd. Normaal werden de leerlingen van de groepen zeven en acht van de basisscholen op fietsexamen geleid buiten het drukke centrum om, nu waren de routes dwars door het centrum uitgezet.  VVN-voorzitter Jan van der Zanden verteld: ” Het is uitstekend bevallen al is het examen een stuk moeilijker en spannender geworden. Er is nu meer contact met de andere verkeersdeelnemers. Dit jaar deden er ruim elfhonderd kinderen mee aan het examen van eenendertig scholen, waarvan er vierentachtig procent slaagden. Van die elfhonderd kinderen zijn er waarachtig twaalf kinderen die zowel het praktijkexamen als het  theorie examen zonder fouten volbracht hebben. Die worden dan Verkeersbonzen genoemd. Dit hadden er eigenlijk meer kunnen zijn. Want als de kinderen onze instructiefilm meer of  beter bekijken en met de ouders deze route meer hadden gefietst, was het slagingspercentage misschien wel hoger geweest. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik wel een geweldig team vrijwilligers heb die elk jaar belangeloos mee werken aan het examen. Hetzij met tellen of controleren of de kinderen het wel goed doen. Sommige vrijwilligers hebben zelfs speciaal vrij genomen om met deze examens te kunnen helpen. Maar ik ben ook dik tevreden over sommige scholen die er alles aan doen om de leerlingen te helpen slagen. Zo kiezen we ook elk jaar een school uit die de naam Verkeersschool van het jaar krijgen en verdienen. Dit jaar was het best wel moeilijk maar na veel besprekingen kozen we voor de basisschool IKC de Bundertjes. (Int.Kind Centrum).  Die krijgen dan een oorkonde en een wisselbeker.

Dus op 7 juni was er in het kasteel een bijeenkomst voor de huldiging van de Verkeersbonzen. Veel kinderen hadden natuurlijk ook ouders mee genomen en er waren wat afgevaardigden van diverse scholen. Na het voorwoord van de VVN-voorzitter Jan van der Zanden  nam de burgemeester mevrouw Blanksma het woord waarop direct daarna de huldiging plaats vond. De kinderen kregen allemaal een medaille en een oorkonde en mevrouw Blanksma nam voor iedereen tijd om door de super trotse ouders een foto te laten maken.

Ik sprak even met enkele leerlingen die inmiddels tot Verkeersbons waren bevorderd. Onder andere met Jelle Neervens, elf jaar oud en zit op de Odulfus school in Mierlo-Hout. Hij deed het examen voor de eerste keer, had twee keer geoefend en vond het best wel een beetje moeilijk op sommige plaatsen. Hij was blij geslaagd te zijn en zei lachend dat zijn jongere zusje Nika misschien wel een beetje jaloers zal zijn op de medaille en de oorkonde. Claudia Kuypers  zit ook op de Odulfus en was ook geslaagd. Ook zij vond het examen wel leuk maar ook op sommige plaatsen wat druk en moeilijk. Zij had maar 1 keer geoefend. Zo vonden van de twaalf kinderen het ook een beetje moeilijk en wennen met het verkeer. Maar de vreugde overheerst: ze zijn allemaal geslaagd en daar gaat het om…

Verslag: Hans Choufoer

Video & Montage: Jason Gerritsen

2,379 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *