‘De verkenning van het Heelal: Zou er leven op andere planeten zijn?

Op donderdag 8 maart zal Wylliam Robinson, amateursterrenkundige uit Helmond, vertellen over de aarde, sterren, uitvindingen en toekomstmuziek. Tussendoor kijken we hoe we met eenvoudige hulpmiddelen, zoals een verrekijker, zelf verschillende objecten aan de hemel kunnen waarnemen.

De bijeenkomst is in IVN-trefpunt De Koekoek in Speeltuin Helmond West (Arbergstraat 85, 5707 TK Helmond)aanvang is 20.00 u. en de toegang is gratis.

De aarde is toch plat…..!

De mens begon zijn verkenning van het heelal met het verzamelen van kennis over zijn eigen thuisplaneet. De vraag of de aarde plat of bolvormig is, en hoe groot die aarde nu precies is, werd al meer dan 2000 jaar geleden beantwoord. De overtuiging dat de aarde om de zon draait – en niet andersom- won pas veld in de loop van de zeventiende eeuw.

Sterren…..Wat zijn het er veel!

De uitvinding van de telescoop bood nieuwe mogelijkheden voor de astronomen. Steeds meer sterren werden ontdekt, en men kreeg een idee van de plaats van ons zonnestelsel in een zwerm van vele miljarden sterren. Nauwkeurige analyse van het licht van de verre hemellichamen leerde ons verrassend veel, zoals de samenstelling en de snelheid van de sterren. Het heelal bleek te bestaan uit een gigantisch aantal sterrenstelsels, die met grote snelheid uit elkaar vliegen. In een ver verleden stonden alle objecten veel dichter bij elkaar: alles lijkt zelfs uit een enkel punt te zijn voortgekomen (de oerknal).

Wat schieten we aan apparatuur de ruimte in?

In de tweede helft van de twintigste eeuw werden alle planeten en vele manen in ons zonnestelsel verkend door langsvliegende ruimtesondes, die hele scherpe foto’s terugstuurden. In deze eeuw is met nieuwe technieken aangetoond dat duizenden sterren planeten bezitten, net zoals de zon. Sommige van die verre planeten lijken qua eigenschappen op de aarde: zou daar ook leven op mogelijk zijn?

 

Foto: ESA/NASA

161 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *