Veel vetter om het in de gele bak te doen!

Helmond – Gebruikte vetten en oliën horen niet in de gootsteen of het toilet. De kans is groot dat het riool dan verstopt raakt. Je kunt ze daarom in een afgesloten fles of bak inleveren bij de speciale gele containers. Het gebruikte vet wordt vervolgens op een goede manier afgevoerd en gebruikt om er bijvoorbeeld biobrandstof van te maken. De zes Peelgemeenten en waterschap Aa en Maas trekken samen op om deze boodschap regiobreed uit te dragen, want het riool is van ons allemaal.

Verstoppingen door aangekoekt vet

We spoelen gebuikt (vloeibaar) frituurvet of olie nog te vaak door de gootsteen of het toilet. Vervolgens stroomt het via het rioolstelsel van gemeenten naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. Door deze vetten en oliën ontstaat een groot aantal verstoppingen en verontreinigingen. Die kunnen zowel bij u thuis als verderop in het rioolstelstel optreden. Vooral in de periode rond Nieuwjaar, als veel mensen vet en olie gebruiken om oliebollen of andere lekkernijen te bakken.

Schoonmaken kost veel geld

Al dat aangekoekte vet moet met de hand verwijderd worden. Geen fijn klusje en bovendien kost het jaarlijks bakken met geld. Op jaarbasis is het waterschap ongeveer € 200.000 kwijt. Dat is ongeveer € 2,80 per huishouden. Dit bedrag zien inwoners en bedrijven terug in de jaarlijkse belasting die ze betalen aan het waterschap. Door vet en olie niet langer door de gootsteen of het toilet te spoelen, bespaart u dus ook nog eens in uw portemonnee.

Inzamellocaties

In elke gemeente zijn er diverse locaties waar een gele bak staat om vetten en oliën in te leveren. Op www.frituurvetrecyclehet.nl staan alle inzamelpunten voor gebruikt vet genoemd. Ook staan er tips over op welke manier frituurvet het best ingezameld kan worden.

2,109 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *