Iedereen mag meedoen

Dinsdagavond 16 april was er in Gemeenschapshuis De Geseldonk een bijeenkomst van Gemeente Helmond over de implementatie van het VN verdrag betreffende de inclusie van mensen met een beperking.

In kort begrijpelijk Nederlands: Iedereen wil toch meedoen!

Hoe maken we het mogelijk dat iedereen kan deelnemen aan onze samenleving? Ook de mensen die een beperking hebben?

VN verdrag

Vanuit de Verenigde Naties is er een verdrag opgesteld om duidelijk te maken hoe we samen om gaan met mensen die een beperking hebben en die toch deel willen nemen aan de normale samenleving. De landen die dit verdrag hebben ondertekend geven daarmee aan dat ze hun best willen doen om iedereen kansen te bieden in onze maatschappij. Daarvoor zijn soms aanpassingen noodzakelijk: een lift voor een rolstoeler of een gesproken tekst voor een blinde bijvoorbeeld.

Nederland heeft dit verdrag ook getekend en dus wil ook onze Gemeente zich inzetten voor mensen met een beperking en hun rechten.

Weet jij wat nodig is?

Om te weten wat ervoor nodig is on iedereen mee te laten doen zullen we dat aan de experts moeten vragen. Dat zijn in principe de betrokken personen die moeten leven met hun beperking. Zij komen dagelijks de drempels en obstakels tegen die meedoen lastig of onmogelijk maken. Het is daarom van belang dat ontwerpers, planners, architecten en bouwers luisteren naar de mensen die ze kunnen adviseren in een toegankelijkere samenleving.

 

Mensenrechten

Het verdrag gaat in principe over mensenrechten. Dat ieder mens gelijke rechten heeft. Ook als die persoon een handicap heeft. Want niemand van ons denkt erover om gehandicapt of beperkt te worden. Het overkomt je en het kan iedereen overkomen.

De filmbeelden die we maakten op deze bijeenkomst laten zien dat er een zware delegatie aanwezig was: een bijzonder gezelschap van mensen met kennis en inzicht. Samen met hen hopen we de wereld een stuk mens-vriendelijker te maken. JUIST voor diegene die het net wat minder makkelijk kunnen. Het kan iedereen overkomen dat je met een handicap of beperking komt te zitten.

Helmond heeft verschillende ambassadeurs om dit VN verdrag bij ons op de kaart te zetten. Jolanda Kampert (Helder Helmond) en Jeroen Lenssen (Gehandicapten Overleg Helmond) waren ook aanwezig op deze avond. Zij  zetten zich in om het verdrag ook toe te passen in onze stad.

Bekijk ook de Hele podiumbijeenkomst van het VN Verdrag

938 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *