“Vogels in Bulgarije” samen met het KNNV

Bulgarije: een eldorado voor na­tuur­lief­heb­bers

Op donderdag 10 januari 2019 zal Frank Schulkes een lezing verzorgen over vogels in Bulgarije.

Bulgarije is het meest oostelijk gelegen EU land dat grenst aan de Zwarte Zee. Zuidelijk grenst het aan Turkije en Griekenland. Noordelijk aan Roemenië alwaar de grens hoofd­za­ke­lijk wordt bepaald door de Donau.

Langs de kust loopt de Via Pontica mi­gra­tie­rou­te die in het najaar veel vogelaars trekt. Zo ook Frank in 2013 en waarna hij besloot daar in het “zo­mer­sei­zoen” te gaan wonen.

De natuur in dit land is nog steeds vrij ongerept. Met tal van EU subsidies wordt ingezet op eco-tou­ris­me. Zo is er b.v. werk gemaakt van de her­in­tro­duc­tie van de Gieren in de Oostelijke Rodopen. Daarvan zal Frank beelden laten zien die gemaakt zijn vanuit hutten bij voe­der­plaat­sen van de landelijke vo­gel­be­scher­ming “BSPB”.

Verder zal hij vogelfoto’s bespreken van soorten die in Bulgarije algemener voorkomen en bij ons in Nederland niet, niet meer of sporadisch te zien zijn. Foto’s die hij gemaakt heeft vlakbij “huis” in de Burgas Regio, in Suha Reka bij de grens met Roemenië, in Nationaal Park Rusenski Lom en recentelijk in de bovenloop van de Donau bij de grens met Ukraine.

Ter afsluiting wordt een clip van een fotoserie getoond die gemaakt is van een Isabel Ta­pui­ten­fa­mi­lie. Deze heeft Frank dagelijks ge­fo­to­gra­feerd vanaf aankomst in april tot aan het vertrek van de broedplaats als migratie start.

Als jezelf niet op vogelreis kunt, of je wil vogels zien die in Nederland (bijna) niet meer voorkomen, grijp je kans en kom luisteren en kijken. Het wordt geweldig!

Donderdag 10 januari 2019 20.00 uur, locatie: IVN trefpunt de Koekoek Speeltuin Helmond west, Arbergstraat 85, 5707TK Helmond

Contactpersoon: Setty Vos

De foto’s zijn eigendom van Frank Schulkes, er rusten copyrights op. www.birdscaptured.com

20191001vogelsinbulgarije2

951 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *