Het project Blikkie, een project van de bibliotheek Helmond-Peel is meer dan geslaagd. Blikkie is pas drie jaar geleden gestart maar nu al succesvol. Even voorstellen: Blikkie is een oldtimer van het merk Citroen uit 1971. Het is een verlengde bus waar ongeveer dertien kinderen tegelijk te gast kunnen zijn bij de voorleessessies. De doelgroep is voorlezen aan kinderen tussen de twee en acht jaar. Er rijden enkele vrijwilligers met de bus rond, het aantal vrijwilligers is rond de vijftien personen. Zij bezoeken scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Maar zij zijn ook te vinden op diverse festivals, evenementen en speeltuinen. Blikkie heeft twee erkende ambassadeurs en dat zijn burgemeester Blanksma en schrijver Jacques Vriens. Blikkie is tegenwoordig aardig bekend: hij valt regelmatig in de prijzen en een er van was de titel Parel van route 2020. Dit was een initiatief van de VOB, oftewel de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Vandaag was er dus een feestje en wie een feestje geeft, trakteert. Vandaag werd het tienduizendste kind ontvangen en moest deze geluksvogel even in het zonnetje gezet worden. Het vond plaats op de Mozaïek, een kindcentrum op het Nieuwveld. Het was behoorlijk fris met een koude wind, dus de programmering was strak opgezet. De aanwezigen waren: wethouder Margriet de Leeuw, Ruud van Hakvoort (directeur Bibliotheek Helmond-Peel) en natuurlijk Jos van der Heijden, directeur van de Mozaïek. Plus enkele genodigden en de pers. Bijna alle belangrijke mensen waren aanwezig. Er werd begonnen met enkele voorleessessies voor een paar groepjes, tot het officiële gedeelte. Eerst een toespraak van Jos van der Heijden, die daarna het woord aan Ruud van Hakvoort gaf en eindigend met wethouder de Leeuw. Toen werd de winnaar naar voren gehaald.  Hij had de mooie exotische naam Jose Duran van de Laarschot.

De jongen was nogal verlegen geworden, geen wonder, er stonden veel fotocamera’s en tv camera’s op hem gericht. Maar gelukkig voor de knaap duurde het niet te lang. Hij werd toegesproken en kreeg een boek en een miniatuur uitvoering van Blikkie als cadeautje. Gelukkig was het toen tijd voor de taart. De organisatie was enigszins opgelucht want bij het toverwoord “taart” stormden de aanwezigen kinderen naar de tafel waar het heerlijke gebak opstond. Maar er stond een vrijwilliger bij dus er gebeurde niets met het gebak. De taart was versierd met de foto van de kindergroep waar Jose met zijn vriendjes poseerden voor Blikkie. De taart was ook in een mum van tijd op. Er werd nog even nagebabbeld door de aanwezigen terwijl de kinderen onder begeleiding weer naar binnen toe gingen waar het warmer was dan buiten. Het was een leuk evenement dat nog lang mag blijven bestaan…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

 

1,895 totaal aantal vertoningen, 11 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *