Voor een liberaal begint de samenleving bij het individu, omdat het liberalisme gelooft dat sterke en zelfstandige mensen samen een sterk land maken. Wie goed voor zichzelf kan zorgen, kan ook goed voor de mensen om zich heen zorgen en dát versterkt de binding van onze samenleving. Het maatschappelijk kapitaal dat in de Helmonders schuilt, moet de ruimte krijgen om te groeien. Dat gaat alleen maar lukken als ook de diverse politieke partijen in onze stad kijken naar wat hen bindt in plaats van wat hen van elkaar onderscheidt.

Zoals u weet is de VVD op dit moment in overleg met GroenLinks, de SP, D’66 en Lokaal Sterk om een coalitie te gaan vormen. Voor de kiezers is het soms moeilijk te begrijpen dat partijen met zulke diverse standpunten na een verkiezingsstrijd gewoon met elkaar aan tafel gaan zitten. Toch luidt mijn devies; ´geef ruimte aan variatie, want in verscheidenheid ontstaat de grootste kracht´.

De tijd dat twee partijen een meerderheid konden vormen ligt al jaren achter ons. De laatste decennia zien we een trend dat er meer diversiteit in het politieke landschap ontstaat. Het aantal partijen waarop gestemd kan worden en het aantal partijen dat zitting heeft in de colleges en gemeenteraad neemt landelijk toe. Dit brengt een grotere verscheidenheid aan standpunten en belangen met zich mee en daar moeten politici mee leren omgaan. Maar juist in een land waar we een lange historie van tolerantie kennen en in een land waar het zogenaamde ‘poldermodel’ is uitgevonden kan zo’n ‘regenboogcoalitie’ heel succesvol zijn. Dat gebeurt wanneer politici en hun achterban inzien dat juist de verschillende invalshoeken samen de oplossing van een complexe puzzel kunnen vormen. Als dat gebeurt dan focussen we ons niet langer op de verschillen maar zien we dat we elkaar kunnen versterken. Juist dat zorgt voor meer binding tussen de politici en de Helmondse samenleving. Als deze 5 partijen in een coalitieakkoord elkaar dus de ruimte geven zullen ze net als een hand met 5 vingers een vuist kunnen maken waardoor de Helmonders over 4 jaar nog trotser kunnen zijn op onze stad.

De intentie is om het coalitieakkoord op vrijdag 18 mei aan de stad te presenteren.  Mocht dit lukken dan zou op dinsdag 22 mei de installatie van het nieuwe college in de gemeenteraad kunnen plaatsvinden.

Theo Manders

Raadslid VVD Helmond.

 

 

coalitie

1,796 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *