Tegenwoordig kun je geen krant meer openslaan of er staan paddenstoelen in. Maar het is ook een gunstige tijd voor de paddenstoel. Vochtig tot nat weer, af en toe de zon. En in Helmond groeien ze bijna overal. In de parken en bossen maar ook soms langs de weg of in de tuinen. Bij mij ontdekte ik zelfs een gekraagde aardster in de achtertuin. Wat een prachtig mooi natuurproduct is dat. Wat Helmond betreft kan je overal terecht. In het Warandepark, in het Goor of in de Stiphoutse bossen. Als wijkreporter voelde ik me eigenlijk verantwoordelijk om ook eens iets te schrijven over de paddenstoel. En daar koos ik het Warandepark voor uit.

Dus ’s morgens vroeg fietste ik omstreeks acht uur naar het park, zette mijn fiets bij restaurant de Warande en was klaar om te gaan. Het was droog en een waterig zonnetje liet zich voorzichtig zien. Ik liep richting de midgetgolfbaan en ontdekte daar een vreemd roestig en metalen object. Het zal vermoedelijk wel een beeld zijn(geweest?). Het viel mij op dat, als men vroeg op pad gaat het wel lijkt of de natuur mooier is dan normaal. Die serene rust en stilte was heerlijk om in te wandelen.

Terug naar de paddenstoelen. Ik ga het niet hebben over de vaktermen die men gebruikt in de paddenstoelen wereld zoals : zijn het plaatjeszwammen? Of misschien wel gaatjeszwammen? Of is het een boletensoort? Ik had wel een kleine encyclopedie bij me maar dan is het soms toch nog raden welke soort het is. En ik heb daar geen kennis genoeg voor om dat zeker te weten.

Verstopte paddenstoelen

Mijn wandeling ging via een rustig pad naar het midden van het park en eindigde bij het familiegraf. Ondertussen had ik wel enige paddenstoelen ontdekt en op de foto gezet toen het ineens begon te regenen. En behoorlijk hard. Na een kwartier was ik doorweekt. Maar ik wilde paddenstoelen fotograferen dus liep ik langzaam door. Er waren er zat te vinden maar als je echt mooie exemplaren wilt zien moet je eigenlijk van het pad af en dwars door het bos lopen. Dus zo gedaan en ik ontdekte er prachtige paddenstoelen. Maar het viel mij op dat er op veel plaatsen heel veel omgezaagde bomen lagen en allemaal netjes opgestapeld. Tot ik een paar bomen zag waar een wit papier aan vast zat. Het bleek een bericht van de gemeente te zijn dat er veel gezaagd wordt om een gezonder en mooier park te realiseren. Maar juist bij die stapels stammen ontdekte ik wel de mooiste paddenstoelen. Ik heb er een aantal op de gevoelige plaat gezet en liep door. Op een plek bij een publiciteitsbord zag ik een mooi wit plukje in het gras. Naderbij gekomen zag ik dat het een witte koraalzwam was. Het lijkt erg veel op het hertengewei alleen de kleur klopte niet. Op de terug weg ontdekte ik nog meer soorten zoals de aardappelboleet, het eekhoorntjesbrood, enkele mooie exemplaren van inktzwammen en de elfenbankjes. Maar vooral de niet te vergeten prachtige kabouterpaddenstoelen, de rood-met-witte-stippen vliegenzwammen.

Het is aan te raden voor iedereen die graag een wandeling maakt om eens een kijkje te nemen in het Warandepark. Alleen al voor de ruste en stilte en te genieten van de natuur. En neem voor de zekerheid ook een paraplu mee…

Verslag Hans Choufoer

Fotografie: ditisonzewijkgroep

438 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *