• DIOWHCH Zoete inval (1)
 • DIOWHCH Zoete inval (16)
 • DIOWHCH Zoete inval (24)

Als men wil snoepen of iets lekkers en vooral zoets wil hebben, wordt vaak een bezoek aan de snoepwinkel gebracht. Vaak komt men dan bij Jamin terecht. Gewoon omdat er verder bijna geen snoepwinkels zijn. Of men komt terecht bij een afdeling van de Hema of Etos of Kruidvat. Er zijn verder eigenlijk geen echte snoepwinkels meer. In mijn jeugd was er in Leiden waar ik toen woonde wel de winkel van Vrouw Baars. Een grote huiskamer volgestouwd met blikken en dozen snoep. Wij konden toen ook wel voor vijf centen een paar dropjes of andere snoepjes kopen. Tegenwoordig is dat niet meer. Dat is jeugdsentiment…totdat ik laatst een berichtje van De Zoete inval zag. Razend benieuwd ging ik op zoek naar de naam en wilde weten wat dat was en waar die gevestigd was.

Ik kwam terecht op de wethouder Ebbenlaan. Tot mijn grote blijdschap zag ik dat het een snoepwinkel was. En wat voor een. Ik waande mij weer in Leiden. Ik kwam binnen in een grote huiskamer die tot aan de nok gevuld was met allerlei kleuren en geuren van allerlei soorten snoep. Dropsoorten, toffees, chocolade, zuurtjes en noem het maar op. Ik maakte kennis met Marcel (en zijn dochter Fenne) Aarts. Twee uiterst vriendelijke mensen die daar de zaak draaiende houden. Marcel vertelt: “Ik was vroeger een echte horecaman en wist toen nog niet veel van snoep af.  Tja, ik werkte in de kroeg en dat was het. Op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt. En om een lang verhaal kort te maken ging ik mij bezig houden met snoep. In september van dit jaar ben ik hier nu ongeveer twee jaar mee bezig. De naam de Zoete inval was bedacht omdat in Brabant iedereen welkom is bij elkaar. Bij ons thuis kwam iedereen bij elkaar over de vloer en noemde dat de zoete inval. Zo is het ontstaan. Ik wilde een huiselijke winkel met huiselijke sfeer. Als men hier binnenkomt drinken we vaak voor de gezelligheid een kopje koffie. Ook als je hier als klant binnen komt. Ik heb hier allerlei soorten snoep. Bijvoorbeeld de drop. Ik heb hier ruim vierhonderd soorten schepdrop. maar ik heb ook snoep van vroeger. Zoethout, anijsbrokken met spitse dropjes(Wybertjes), zwart-witte drop. Maar ook jodenvet (tegenwoordig zeebrokken genoemd), maar ook karamelblokken en nogablokken. En alles op ambachtelijke wijze gemaakt. En wat te denken van de zuurstokken en kaneelstokken en de vele soorten spekjes ? Ik zit ook in de groothandel en verzorg ook  het snoepgoed op evenementen en bedrijven. Ik heb veel klanten die van buiten Helmond komen. Er is bijvoorbeeld een familie die komt uit Venray. Als die een dag naar de Efteling gaat of een dagje ergens anders, komen ze altijd eerst hier voor een paar dagen snoep kopen. Dat zijn inmiddels vaste klanten en zo zijn er meer. Zo heb ik wel een goede naam opgebouwd. En dat vind ik alleen maar fijn.”

Zijn dochter Fenne was inmiddels bezig met het bijvullen van de bladen snoep en chocolade. Als het druk is helpt zij met soms een vriendin om alles netjes en aangevuld te houden.

Als je in de winkel om je heen kijkt staan de muren vol met apothekerskasten die allemaal afgeladen met potten, glazen flessen en overal zit snoep in. Er is zelfs een hoekje waar men snoep kan uitkiezen om uit te delen op bepaalde gebeurtenissen. Zoals het geboorte hoekje. Alle snoep in blauw en rose. De klanten kunnen hier een klein winkelwagentje of mandje pakken, zelf alle gewenste snoepsoorten uitkiezen en als men dit wil maakt Marcel er allemaal snoepzakken van. Niets is onmogelijk in de Zoete inval. Het ruikt er ook heerlijk naar drop, chocolade en spekken. Om van te watertanden! Het is beslist de moeite waard om er eens een keer te komen kijken. En men gaat zeker nooit met lege handen weg. Wat een snoepparadijs.

Het is een echt snoepparadijs en het huisje van Hans en Grietje is er niets bij…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

684 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 1 reacties

 1. Connie Vissers Reply

  Hallo,
  Is het mogelijk dat snoepgoed opgestuurd wordt?
  met vriendelijke groet,

  Connie Vissers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *