Wedstrijd Dementie vriendelijke gemeenschap Helmond
“Het beste idee voor……..”

Steeds vaker zullen mensen met dementie tussen ons wonen. Zij zijn partner, vriend(in), sportmaat, lid van de vereniging of klant. Iedereen van gemeente tot bank, van buurman tot ondernemer, van politie tot vereniging, kan iets doen om ervoor te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten volwaardige leden van onze samenleving zijn en blijven.

Tijdloos is een project dat het taboe rond (beginnende) dementie wil doorbreken. Dit doen we door mensen met dementie op een positieve manier in het volglicht te zetten. Zij worden gefotografeerd in het beroep dat zij uitoefenden en he beroep waar zij vroeger van droomden. Naast de foto’s, gemaakt door leden van Fotoclub Helmond, wordt door een Helmondse schrijver een geschreven portret gemaakt.

In de voorbereidende gesprekken met de Tijdloosmodellen komen ook hun bevindingen rond dementie en de mogelijkheden en struikelpunten naar voren. Naast het fotoproject organiseren we daarom een wedstrijd. Alle Helmonders wordt gevraagd om een passende, unieke, uitvoerbare oplossing te bedenken voor een of meerdere vraagstukken die de modellen aandragen.
Denk aan een oplossing voor het niet meer durven rijden op de scootmobiel door de angst te verdwalen, of het aanbod van dagbesteding dat vaak nog gericht is op oude mensen en niet op de actieve generatie die mensen van 65+ tegenwoordig zijn. Maar ook het verlies van vrienden, omdat zij niet weten hoe om te gaan met dementie.
De vragen:
1. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zolang mogelijk op pad kunnen blijven gaan?
Door o.a evenwichtsstoornissen en de angst te verdwalen gaan mensen met dementie er steeds minder op uit.
2. Hoe kunnen mensen met dementie er samen met hun vrienden voor zorgen dat de vriendschap blijft bestaan?
Helaas blijken sommige vriendschappen niet bestand tegen de gevolgen van dementie. Mensen veranderen, maar er is ook veel onwetendheid.
3. Hoe zorgen we ervoor dat het activiteitenaanbod voor mensen met dementie aansluit bij hun veranderende behoeftes?
Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd dementie en zijn niet geinteresseerd in passieve tijdsbesteding, zij willen actief bezig blijven.
4. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zolang mogelijk zelfstandig hun dagelijkse bezigheden kunnen blijven doen?
Denk aan een bezoek aan kapper, tandarts, lunchroom enzovoort.
5. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie zolang mogelijk hun hobby kunnen blijven uitoefenen?
Elke inwoner van Helmond kan tot 1 december oplossingen insturen naar: tijdlooshelmond@gmail.com De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de opening van de overzichttentoonstelling met alle resultaten van de in totaal acht fotoshoots, op 18 januari in De Cacaofabriek.
Wat kun je winnen?
Als jouw oplossing wordt uitgekozen proberen we samen met jou om de oplossing uit te voeren. Daarnaast ontvang je een prijzenpakket waarmee je jouw dementievriendelijkheid kunt tonen aan anderen.
Houd in je oplossing rekening met de volgende tips:
1. De oplossing moet binnen 6 maanden uitvoerbaar zijn
2. probeer in j eoplossing zoveel mogelijk gebruik te maken van middelen en instanties die er al zijn.
Kijk op www.guidohelmond.nl voor partners.
3. De kans van slapgen van je oplossing is het grootst wanneer je samenwerkt met bestaande organisaties. Denk aan winkels, ziekenhuizen, sportclubs, horeca, verenigingen en de gemeente.

2,365 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *