Dit weekend start Actie Kerkbalans Lambertusparochie

Kerkbalans 2019: kerken kosten knopen, juist in een dure tijd…
Voor iedereen betekent de kerk iets anders. Voor sommigen is geloven in God misschien helemaal niet hun ding, maar is er wel zoiets als een christelijke cultuur, met normen en waarden. Er zijn mensen die niets met een kerk hebben, maar wel vinden dat de monumentale gebouwen bewaard moeten blijven. Voor anderen is geloven belangrijk als fundament in onzekere tijden. Weer anderen willen wel gebruik kunnen blijven maken van kerken voor bepaalde gelegenheden, belangrijke levensmomenten en dergelijke. Anderen waarderen de inzet van gelovige mensen en kerken voor de samenleving en de armoedebestrijding.

Alleen voor degenen die de kerken waardeloos vinden of graag zouden zien dat kerktorens verdwijnen en gelovigen onzichtbaar worden, is het voortbestaan van kerken oninteressant. Wie er wél enige waarde aan hecht, mag er eens bij nadenken voor wie en door wie kerken en geloofsgemeenschappen dan blijven bestaan. Wie houdt dat allemaal in stand?

Actie Kerkbalans

Kerken kosten knopen. Het is altijd vervelend om over geld te moeten zeuren als het over geloven gaat, maar hoewel God van ons houdt, regent het geen euro’s uit de hemel.

Anders dan veel mensen denken, zijn kerken helemaal niet rijk. O ja, de kerken in Helmond staan met fraaie gebouwen op prima locaties. Aan de buitenkant lijkt het (nog) heel wat. Maar veel ex-kerkgebouwen hebben nu een andere functie, zoals gezondheidscentrum, kinderopvang of theater. We hadden het graag anders gezien maar ja… Als we er samen niet hard voor werken, zijn er over een aantal jaren nog meer kerken die verdwijnen of een andere functie krijgen. De kerken krijgen namelijk geen subsidie en in dure tijden blijft er dan weinig over. Onderhoud van het gebouw, de mensen die er werken en maatschappelijke projecten kosten gewoon geld.

Daarom is er elk jaar de Actie Kerkbalans. Het voortbestaan van alles wat met kerken te maken heeft, ligt in onze eigen handen. Gelooft u dat het zonde zou zijn als torenspitsen en het christelijk leven uit Helmond zou verdwijnen? Zou u het jammer vinden als de kerken niets meer voor de medemens in nood zouden doen? Dan kan uw bijdrage zeer welkom zijn.

De actieperiode van Kerkbalans loopt van 19 januari tot en met 2 februari 2019. Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse kerken in Nederland. Elke euro die u geeft komt terecht in de eigen gemeenschap, en gaat niet naar Rome of landelijke potjes. Wat u geeft in Helmond, is bestemd voor de kerk in Helmond.

Wilt u meedoen in de Lambertusparochie? Uw kunt een bijdrage overmaken naar NL72RABO 0171 0800 84 t.n.v.  R.K. PAROCHIE H. LAMBERTUS in Helmond. Alvast hartelijk dank!

(De Damiaanparochie en de Bethehemkerk hebben hun eigen actie.)

745 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *