“Ik wil dat je het gevoel krijgt dat we muziek maken bij een vuurtje”

Nadat hij in 2018 de talentenjacht de Voice of Holland won, zat zanger Jim van der Zee niet stil. Na een bijna uitverkochte eerste theatertour is hij dit jaar opnieuw te zien met zijn show ‘Starting the Engine’. Tegelijkertijd brengt hij het gelijknamige album uit. Tijd om bij te praten met zanger Jim van der Zee.

 Vorig jaar stond je ook in de theaters. Is er iets anders deze keer?

 Jim: “Het grote verschil is dat in de nieuwe show meer dan de helft van de nummers die we spelen eigen nummers zijn. In de vorige show waren dat er maar een paar. Nu zien mensen dus ook veel meer mijn schrijverskant. Tijdens de vorige theatertour kreeg ik vaak te horen dat mensen mijn eigen nummers juist het leukst vonden. Die kant van mezelf wil ik nu meer gaan belichten. Bovendien doen aan deze show veel meer muzikanten mee. Vorige keer speelde ik alleen met pianist Reinout Douma van het Noordpool Orkest. Nu nemen we ook een drummer en een bassist mee. Daarmee is het muzikaal ook een stuk uitgebreider.

Wat blijft is dat ik net als in de vorige show tijdens de avond ook echt probeer contact te krijgen met het publiek. Het liefst wil ik dat mensen het gevoel hebben dat ik gewoon in hun woonkamer sta te spelen. Of dat we rond een vuurtje muziek zitten te maken. Ik maak grapjes, vertel verhalen over mezelf en over de muziek die ik speel. Het is niet alsof je een CD opzet die toevallig heel goed klinkt, het is echt een theatervoorstelling. Voornamelijk gebaseerd op muziek, dat wel natuurlijk.”

 De show en je nieuwe album heten allebei ‘Starting the Engine’, waarom deze titel?

 “Mijn eerste album was een coveralbum en dat heet ‘Where I come from’. De titel van het nieuwe album, ’Starting the engine, representeert eigenlijk een nieuw begin. Tijdens de Voice wordt alles voor je geregeld, maar daarna begint het eigenlijk pas. Hoe werkt dat? Hoe pak je het op? Wat wil je? De Voice ligt nu helemaal achter me en ik heb het afgelopen jaar weer heel veel nieuwe dingen geleerd. Ik heb een eigen studio gebouwd en beter leren schrijven en produceren. Het voelt nu alsof ik eindelijk een beetje gesetteld ben. Op een gegeven moment weet je hoe het hele circus werkt. Dus nu kunnen we echt beginnen.”

Je hebt in interviews vaak verteld over de muzikanten die je inspireren. Zien we iets van hun stijl terug in jouw muziek?

 “Ja, ik houd veel van de muziek van protestzangers als Bob Dylan. Ook op mijn album staan wel wat nummers die lading een beetje hebben. Bijvoorbeeld het nummer ‘Come on’, dat eigenlijk gaat over de haat tegen vluchtelingen en de populistische bewegingen die overal opkomen. Ik zing eigenlijk: kom op jongens, waarom zoveel haat? Het ligt er niet per se heel dik bovenop, ik denk dat de meeste mensen het niet eens door hebben, maar dat is wel waar de tekst over gaat.

Daarnaast speel ik in de theatertour een nummer dat ik heb geschreven voor het Deprestival, een tv-programma dat aandacht vraagt voor depressies. Het nummer heeft een hele heftige lading. Ik ging langs bij een meisje dat worstelt met een depressie en sprak met haar en haar familie. Op basis van hun verhaal heb ik het nummer ‘I will go on’ geschreven. Het komt ook op het album. Ik zou het geen protestsong willen noemen, maar het vraagt wel aandacht voor een maatschappelijk probleem.”

Op je socials konden we zien dat je je studentenkamer hebt omgebouwd tot studio. Is het album daar ook op genomen?

“Jazeker. Ja het album is echt helemaal zelf gemaakt. Behalve het mixen en masteren is eigenlijk alles gedaan in mijn kamer in Amsterdam. Heel indie eigenlijk. De belangrijkste reden daarvoor is dat ik het gewoon heel erg leuk vind om zelf te schrijven en op te nemen. En ik heb gemerkt dat ik het allemaal steeds minder leuk vind naarmate je het meer compliceert en meer uitbesteedt. Dan moet je je ook zorgen maken over hoeveel geld je eraan uitgeeft en wie je het laat doen. Je moet afspraken maken, mensen kunnen niet of zijn te laat en je planning komt in gevaar. Dan is de lol er vrij snel vanaf. Ik wil de spontaniteit en dat plezier behouden. Want als je het leuk blijft vinden dan wordt wat je maakt uiteindelijk ook beter.”

Helmond:

 Vrijdag 1 november speelt Jim in theater “Het Speelhuis” in Helmond. Voor kaarten kun u terecht op theaterspeelhuis.nl of bellen naar 0492587000.


Foto: Sam Warnaar


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.

E.mail:  info@ditisonzewijk.nl
Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook:  Helmond-Ditisonzewijk
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

291 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *