Ze zullen allemaal zuipen

Uit de rubriek “Zo waar ut Vruuger”  Heemkundekring Helmont

 
Fotobron Heemkunde Helmont: Dokter G. de Ruiter (1801-1880), een markant arts die woonde in de Ameidestraat, heeft ongewild een belangrijke aanzet gegeven tot de bestrijding van de cholera. Eens, zo gaat het verhaal, kwam de Ruiter bij een patiënt in de Heistraat van wie hij constateerde: “Hij gaat kapot, kom morgenvroeg zijn overlijdensbriefje maar bij mij halen, dan kunde hem begraven”.
Maar de dag daarna kwam niemand dat briefje ophalen. Tijdens zijn ronde kwam de Ruiter weer bij de betreffende patiënt met de opwekkende vraag of hij nog niet ‘kapot’ was. Hij bleek echter aan de beterende hand. Toen u zeej, dae tie toch dowd moes, hebbe w’m uit meelij en troost mar wa snever gegeve. ‘t Deej ‘m goewd. Haj waar altijd ne goeje vriend van de snever, haj wier d’r bèter op’.
‘Dan zullen ze potver…’ riep de verbijsterde arts uit, ‘voortaan allemaal zuipen’….

Bovenstaande is een citaat Uit ‘Ach Lieve Tijd’

Voor het cultuurhistorische erfgoed van Helmond bestaat steeds meer belangstelling. Toch dreigt veel cultuurgoed in de vorm van gebruiken, taal, gebouwen of historische voorwerpen, verloren te gaan. ‘Heemkundekring Helmont’ tracht dit erfgoed te bewaken en te bewaren voor de toekomst, zodat het ook voor latere generaties in stand gehouden wordt. Heemkundekring Helmont hoopt met de rubriek “Zo waar ut vruuger” niet alleen de belangstelling voor het erfgoed te bevorderen, maar ook het heemwerk extra onder de aandacht te brengen.

Zie meer uit deze rubriek en klik op de banner ▼

zo-waar-ut-vruuger-banner-diow-mc

784 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *