• DIOWHCH-ZZMmarkt (24)
  • DIOWHCH-ZZMmarkt (18)
  • DIOWHCH-ZZMmarkt (32)

De Zeldzaam Mooi markt. De naam op zich is al mysterieus. Op zondag 28 juli was dit nieuwe evenement te bezoeken in de Helmondse binnenstad.  Van de Ibizamarkt weet iedereen wat men kan verwachten, maar de ZZM markt is nieuw. Als wijkreporter ging ik eens een kijkje nemen om te zien wat er te beleven viel.

De organisatie lag in de handen van twee jonge mensen die vanuit een busje lekkere koffie en appeltaart serveren, maar ook verschillende soorten heerlijke thee. Ik sprak even met de charmante dame en zij vertelt: “Wij vertegenwoordigen een onafhankelijke organisatie en staan veel op evenementen, festivals maar ook  op feesten en partijen. Op de ZZM markt staan ontwerpers, houtsnijders, een bellenblaas-artiest maar ook mensen die artikelen verkopen voor een goed doel of om het lekker te maken, met heerlijke zoetigheid zoals snoep, chocolade en er is ook een kraam die heerlijke kleine maaltijden bereidt, zoals gado gado en porties nasi. Voor het vermaak hebben we de dj die luistert naar de naam Oscar draait plaatjes. Dit is voornamelijk muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Daar hebben we ook een klein terrasje opgesteld voor de mensen die er behoefte aan hebben om even lekker te genieten van alles wat om hen heen gebeurt en waar ze ook ongestoord iets kunnen eten of drinken. Wij bestaan van af 2010 maar organiseren deze markt pas van af 2012. Dat is een groot succes geworden.”

Tijdens mijn wandeling langs de kramen liep ik al letterlijk met mijn hoofd door de enorme zeepbellen die tevoorschijn kwamen vanuit een stok met twee touwtjes er aan. Ik werd begroet door de dj Oscar draait plaatjes. Opvallend en tevens mooi waren zijn draaitafels die eigenlijk niet te zien waren. Alles was weggewerkt in een kastje uit grootmoeders tijd. Hij vertelde mij dat hij al zes jaar bezig is met deze vorm van drive-in shows en begonnen was met de vroegere bakelieten speelplaten van vroeger. En ook dat was een enorm succes. Iets verderop stonden enkele kramen van ontwerpers en kunstenaars die ook wel opvallend waren. Bij een kraam kon men bloempotjes kopen met kleine plantjes. De bloempotten waren gemaakt van poppenkast poppen, althans, de hoofden ervan. Jan Klaassen en Katrijn keken me lachend toe met elk een klein plantje in de kop. Ook de veldwachter was van de partij.

De geuren van vlees en kruiden kwamen mij tegemoet en zag een echtpaar dat heerlijke rijstgerechten maakten. Ze hadden het toch wel druk, want slenteren maakt hongerig. En als men niet van rijstgerechten hield kon men terecht bij de kraam met zoetigheid. Eigenlijk stonden er drie van die smakelijke kramen; een met droge worsten van rode en zwarte pepers, walnotenworst en knoflookworst. Dus keuze genoeg. De tweede kraam was volgeladen met heerlijk plakken nougat. Ook hier vele smaken en soorten. Maar de derde kraam was het smakelijkst. Grote brokken drop, chocolade, karamel en andere lekkernijen. Ook hier was het aardig druk met klanten en menig bezoeker keek verlekkerd naar de uitgestalde zoetwaren.

Iets verderop stond een kraam van een schilder met enorme gekleurde doeken. En verder doorlopend kwam ik langs kramen met kaarten, sieraden, koeken en  wat er maar verkocht kon worden. Er stond ook een kraam die het wel heel erg druk had. Misschien kwam het door de plaat die aan de kraam hing. Daar kon men zich gratis laten insmeren tegen de ellende van de muggen en de processierupsen. De potjes zalf en smeerseltjes gingen in een rap tempo over en weer. Iedereen had schijnbaar last van deze insecten.

Wat muziek betreft was er niet alleen de dj Oscar draait plaatjes. Af en toe kwam er een vijfmans dweilorkest langs. Zij noemde zich Pappadre en hadden het schijnbaar naar de zin want zij speelden er stevig op los. Ondanks dat het een nieuw evenement was werd het wel steeds drukker, Helmond heeft er dus weer een nieuw dagje uit bij. Alleen het zonnetje liet ons in de steek…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

336 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *