Zestig statushouders Helmond-De Peel halen certificaat heftruckchauffeur of vca

Vorig jaar hield Senzer een pilot in Gemert-Bakel die bestond uit een speciale heftruck-training en een basiscursus Veiligheid en Gezondheid (vca) voor statushouders. Van de 30 deelnemers heeft het grote merendeel inmiddels werk gevonden. Reden genoeg voor werkbedrijf Senzer om in 2019 deze trainingen regiobreed in te zetten. Doel? De kansen van statushouders op een baan vergroten. Dit jaar hebben 60 inwoners met verblijfsvergunning uit Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren één van de trainingen gevolgd. En met succes. Zij hebben op 20 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant Inclusief hun heftruck- of vca-certificaat ontvangen. Maar daar is het niet bij gebleven. Veel cursisten hebben alweer een volgende stap gezet in hun werktoekomst. Zo zijn 46 personen al aan het werk, volgen een werkstage of een opleiding of hebben lopende sollicitaties.

 Ook al zijn er in de praktijk de nodige administratieve en logistieke hobbels, toch vormen statushouders een kansrijke groep voor toeleiding naar werk. De Peelgemeenten en regionaal werkbedrijf Senzer voeren dan ook – in samenwerking met het lokale bedrijfsleven – een actief beleid om statushouders snel aan de slag te krijgen. Werk helpt namelijk bij de integratie en versnelt het leren van de Nederlandse taal. Uit onderzoek van Senzer blijkt daarnaast dat werkgevers behoefte hebben aan diploma’s en certificaten van Nederlandse cursussen en opleidingen. Diploma’s uit het land van herkomst zeggen werkgevers onvoldoende over de vaardigheden die iemand heeft. Vandaar dat Senzer – dat als werkbedrijf de vraag van werkgevers aan het talent van werkzoekenden verbindt- praktische trainingen zoals heftruck rijden en Veiligheid en Gezondheid actief aanbiedt aan statushouders.

Eerste stap op Nederlandse arbeidsmarkt

De deelnemers leren bij de training niet alleen praktische vaardigheden maar het helpt ze ook verder bij het leren van onze taal, bij het zoeken naar werk en om te integreren. Het is vaak een eerste mooie stap op de Nederlandse arbeidsmarkt. De deelnemers zijn voor het grootste deel Eritreeërs en Syriërs, maar er zitten bijvoorbeeld ook een Marokkaan, Iranees en Jamaicaan bij. Sommige deelnemers zijn nog bezig met de inburgering, anderen hebben deze al afgerond. Ze zijn afkomstig uit alle 7 Peelgemeenten met diverse leeftijden, achtergronden, taal- en opleidingsniveaus, maar met als overeenkomst dat ze willen werken aan hun toekomst in Nederland. Mooi om te melden is dan ook dat zestien deelnemers inmiddels werk hebben gevonden, dat één persoon begonnen is met een opleiding en twintig deelnemers een stap gezet hebben via een proefplaatsing of werkstage. Bij de anderen komt de training op hun CV, wat helpt in de contacten die Senzer heeft met werkgevers.

Foto Cofoto, Mario Coolen

323 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *